Szűrések Délutánja Orosházán

2018. október 3. 18:06 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. A statisztikák szerint Magyarországon a nők körében a vezető daganattípus és az egyik leggyakoribb halálozási ok az emlőrák. Ezért szervezi meg több éve a Szűrések Délutánja elnevezésű programot az Orosházi Kórház Egészség Fejlesztési Irodája. Az eseményen arra hívják fel a figyelmet, hogy az emlődaganat gyógyítható, ha időben észreveszik.

 

Ahogy arról már beszámoltunk, október 5-én 14 és 20 óra között várják a mammográfiás szűrésre elsősorban a 45 és 65 év közötti hölgyeket. A szakemberek szerint habár a vizsgálat okozhat kellemetlenséget, életmentő is lehet.

– Ezeknél a megbetegedéseknél nagyon jó kezelési módok vannak, amelyekkel teljes gyógyulást lehet elérni, ha pici a daganat. De ha arra hagyatkozunk, hogy egy hölgy vagy akár a kezelőorvosa mikor észleli  az elváltozást, akkor lehet, hogy későn veszik észre a daganatot, mert sokkal később lehet ezeket kitapintani. Mi a mammográfiás vizsgálaton már az 1 cm alatti nagyságúakat is jó eséllyel észrevesszük – emelte ki Dr. Sebők Edit. Az Orosházi Kórház Radiológiai Osztályának osztályvezető főorvosa hozzátette: ha ilyen korai stádiumban felfedezik az elváltozást, akkor szinte teljesen biztos a teljes gyógyulás.

A kezdeményezést azért hívták életre a Dél-békési egészségügyi intézményben, mert a hétköznapokban az érintettek nagyon kis százaléka veszi igénybe a szűréseket. Éppen ezért a szakemberek szerettek volna azoknak a hölgyeknek is lehetőséget biztosítani, akik például munkahelyi elfoglaltságuk miatt nem tudnak a délelőtti mammográfiai szűrésen részt venni.

 

 

–A Szűrések Délutánján a mammográfiás szűrések mellett kiegészítő szűrésekre is lehetőség lesz. Érsebészeti-, nőgyógyászati-, bőrgyógyászati szűrésre, csontsűrűség, vércukor-, illetve koleszterin mérésre, és az Egészség Fejlesztési Iroda pszichológus, dietetikus, egészségfejlesztő munkatársai életmódtanácsadást nyújtanak a hölgyek és az urak számára is – tájékoztatott Kubas Eleonóra. Az Egészség Fejlesztő Iroda vezetője hozzátette: az októberi kampány részeként az iroda védőnője a középiskolás fiataloknak tart rendhagyó órákat az emlődaganaról, annak megelőzéséről, és a szűrések jelentőségéről.

Az irodavezető elmondta: a Szűrések Délutánjával kapcsolatosan már kaptak előzetes megkereséseket, mivel azok a hölgyek is részt vehetnek a programon, akik nem kaptak külön kiértesítést. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy nekik már beutalót kell vinniük és szükséges péntek délutánra telefonon időpontot egyeztetni.

További programok »

FEL