Ismét elkezdődtek az egészségügyi szűrővizsgálatok

2020. június 5. 10:46 | Sipos Gábor

A járványügyi helyzet kedvező alakulása miatt további könnyítések várhatóak az egészségügyben. A szakellátások beindítása után az egészségügyi szűrések is elindultak a héten. A szakemberek azt kérik, hogy akik meghívólevelet kapnak a szűrésekre, azok éljenek a lehetőséggel és menjenek el a vizsgálatokra

A szervezett szűrések, az emlő-, méhnyak, vastagbél- és végbélszűrések ez a héten keddtől váltak elérhetővé az egészségügyi intézményekben.

A vizsgálatok az Orosházi Kórházban is elindultak. A kórház főigazgatója elmondta, hogy a méhnyakrák-szűrésre a 25 és 65 év közötti nők, illetve azok kapnak meghívót, akik 3 éve nem voltak szűrővizsgálaton. Az emlőszűrésre a 45 és 65 év közöttiek, illetve azok a nők kapnak levelet az ÁNTSZ-től, akik az elmúlt kettő évben nem voltak szűrésen. A vastagbélszűrésre az 50 és 70 év közötti korosztályt várják, nőket és férfiakat egyaránt.

– Szűréssel felfedezhetők a tünetek, ha időben észleljük a betegséget, akkor könnyebben gyógyítható, így a beteg élettartama akár meg is hosszabbodik – hangsúlyozta dr. Durai Gergő főigazgató.

A szervezett szűréseken továbbra is a Nemzeti Népegészségügyi Központ által küldött, személyre szóló meghívóval lehet részt venni, előre egyeztetett időpontban.

– Most, hogy kedvezően alakul a járványhelyzet Magyarországon, a szűrések visszavezetése nagyon fontos és indokolt, hiszen jól tudjuk, hogy Magyarországon a megbetegedések és a halálozások több mint felét szív- és érrendszeri megbetegedések okozzák, de 25 százalékban a daganatos megbetegedések felelősek ezért – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy az, aki meghívót kap a szűrésekre, feltétlenül menjen el, mivel ezek a vizsgálatok nagy hatékonysággal szűrik ki a betegségeket. A korán felfedezett elváltozás teljes mértékben vagy jó eséllyel gyógyítható.

További programok »

FEL