A megyei önkormányzat is támogatja a nemzeti régiókat

2020. március 14. 11:07 | behir

A Székely Nemzeti Tanács polgári kezdeményezést indított a nemzeti régiókért, melyet az Európai Bizottság április 30-án vett nyilvántartásba hat év pereskedés után.

 A siker érdekében május 7-ig egymillió aláírást kell összegyűjteni Európa legkevesebb hét államából. Az ügy mellett a Békés Megyei Önkormányzat is kiáll, pénteken délelőtt Zalai Mihály elnök, valamint Szegedi Balázs és Szebellédi Zoltán alelnökök közösen írták alá az online ívet.

A megyei önkormányzat legutóbbi közgyűlésén határozatban mondta ki, hogy elismeri a Székely Nemzeti Tanács törekvésének fontosságát, és felhívja a megyei települések és a lakosság figyelmét a nemzeti régiók kialakításának jelentőségére, valamint az aláírásgyűjtéshez történő csatlakozás lehetőségére.

A közgyűlési határozat alapján Zalai Mihály levelet küldött minden települési polgármesternek, melyben buzdítja őket, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, és hívják fel a településükön élő emberek figyelmét az ügyre, bátorítsák őket a törekvés melletti kiállására. Békés megyében már több mint háromszáz éve élnek békében egymással magyarok, románok, szlovákok, németek, szerbek és romák, egy ilyen megyében élő emberek kiállása növeli a kezdeményezés erkölcsi súlyát.

További programok »

Itthon

Hatvanezer Fa Egyesület: Segíteni szeretnénk a természetet

A 60 ezer fa Békéscsabán kezdeményezés, majd az ebből kinövő Hatvanezer Fa Egyesület igen mozgalmas hónapokat tudhat maga mögött. Ami egy külső szemlélő számára először még szinte lehetetlennek tűnt, az mára valóság, sőt, túl is szárnyalták az eredeti elképzeléseiket. Az elmúlt évről és a jövőbeli tervekről elsőként Ulbert Zoltánnal, az egyesület elnökével, majd Poliák Pál alelnökkel beszélgetett a 7.Tv Aktuális című műsorában Kugyelka-Zámbori Eszter műsorvezető.
2020. szeptember 24. 16:34
FEL