A megyei önkormányzat is támogatja a nemzeti régiókat

2020. március 14. 11:07 | behir

A Székely Nemzeti Tanács polgári kezdeményezést indított a nemzeti régiókért, melyet az Európai Bizottság április 30-án vett nyilvántartásba hat év pereskedés után.

 A siker érdekében május 7-ig egymillió aláírást kell összegyűjteni Európa legkevesebb hét államából. Az ügy mellett a Békés Megyei Önkormányzat is kiáll, pénteken délelőtt Zalai Mihály elnök, valamint Szegedi Balázs és Szebellédi Zoltán alelnökök közösen írták alá az online ívet.

A megyei önkormányzat legutóbbi közgyűlésén határozatban mondta ki, hogy elismeri a Székely Nemzeti Tanács törekvésének fontosságát, és felhívja a megyei települések és a lakosság figyelmét a nemzeti régiók kialakításának jelentőségére, valamint az aláírásgyűjtéshez történő csatlakozás lehetőségére.

A közgyűlési határozat alapján Zalai Mihály levelet küldött minden települési polgármesternek, melyben buzdítja őket, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, és hívják fel a településükön élő emberek figyelmét az ügyre, bátorítsák őket a törekvés melletti kiállására. Békés megyében már több mint háromszáz éve élnek békében egymással magyarok, románok, szlovákok, németek, szerbek és romák, egy ilyen megyében élő emberek kiállása növeli a kezdeményezés erkölcsi súlyát.

További programok »

Itthon

Gazsó Ferenc előtt tisztelegtek Békésszentandráson

Emléktáblát avattak a Hunyadi János katolikus iskola falán szombaton, majd a szociológusról, egyetemi tanárról elnevezett társadalomtudományi társaság kihelyezett ülésén kihirdették a Dél-Tiszántúlon élő - vagy onnan elszármazott - fiatal társadalomkutatók számára kiírt pályázat eredményét.
18:33
FEL