A májusi eső aranyat ér – a gazdák örömére megérkezett a várva-várt csapadék

2018. május 18. 09:40 | Papp Ádám Sándor

A szokatlanul meleg és száraz kora tavaszi időjárás nem kedvezett az agráriumnak. A gazdák szerint a hét elején lehullott csapadék szükséges volt ahhoz, hogy a növények megfelelő ütemben, károsodás nélkül fejlődjenek tovább.

Békés megye lakosságát meglepte a hét eleji felhőszakadás, azonban jókor jött azoknak, akik a mezőgazdaságban dolgoznak. Borgula Róbert pár nappal ezelőtt kezelte termőterületeit gyomirtóval és mint mondta: jótékony hatással volt a közel 40 milliméter eső.

A termelő elárulta, hogy a tavaszi vetéseknél terméskieséssel is számolnia kellett volna, ha nem érkezik jelentősebb csapadék.

– Kellett az eső. Sok olyan táblát látok, ahol a kelések nem egyöntetűek, tehát ezeken segít a csapadék. A kora tavaszi vetések ezt az időt megsínylették, tehát ott jelentős károkat okozott – emelte ki Borgula Róbert.

A szakemberek szerint a repcének, a kukoricának, a napraforgónak és az árpának sok esőre van szüksége. Bozsár Tamás kiemelte: az áprilisi szárazság és a hőség megviselte az őszi vetésű növényeket.

– Az eső az áprilisi időszakhoz képest jelentős mennyiségű volt. Mindegyik növénynek használt a csapadék, hiszen azt az őszi vetésű növények most tudják a legjobban hasznosítani – fogalmazott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Szervezetének települési bizottsági elnöke.

A szakember hozzátette: a növények megfelelő fejlődéséhez a következő pár hétben a napsütés mellett további 20-30 milliméter csapadékra van szükség.

További programok »

Gazdaság

Megszűnik az EVA - jövő héttől tájékoztatják az érintetteket

Harmadával csökken 2022-ig az adók száma, jövőre négy adófajtával lesz kevesebb, egyebek között megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) is. A Pénzügyminisztérium mintegy 17 ezer érintett vállalkozásnak segít a lehető legkedvezőbb adózási mód kiválasztásában, az evások tájékoztatása a jövő héten indul - tájékoztatta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár az MTI-t.
2019. szeptember 22. 12:28
FEL