Lélekmozgató békéscsabai program a Magyar Parasport Napja alkalmából

2020. február 22. 13:51 | Szilágyi Viktória

A Magyar Paralimpiai Bizottság, valamint a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) a békéscsabai önkormányzattal közösen szervezte meg a Magyar Parasport Napját szombaton délelőtt. A "Lélekmozgató" elnevezésű kétórás programnak a Csaba Center adott otthont.

Az eseményt Varga Tamás alpolgármester nyitotta meg, aki elmondta, hogy a Magyar Országgyűlés 2018-ban hozott rendelete  február 22-ét jelölte ki a Magyar Parasport Napjának, amikor a parasportolóinkat ünnepeljük. 

– 2018-ban elsősorban oktatási és nevelési intézetek csatlakoztak a kezdeményezéshez, de most az önkormányzat egy népszerű közösségi térben kívánta megmutatni az érdeklődőknek, hogy a magyar és a helyi parasportban micsoda lehetőségek rejtőznek – fogalmazott Varga Tamás. 

Kiemelte, hogy büszkék lehetünk az asztaliteniszező Vizsnyai Dávidra és Szarvas Zsolt vívóra, akik megmutatták, hogy hatalmas érték és lehetőség van a sportágaikban. Az alpolgármester hozzátette: a parasportoló nyertes, akkor is, ha aranyérmet akasztanak a nyakába, és akkor is ha rendszeresen edzésekre jár.

A mai délelőttön ezt az üzenetet adták át a FODISZ megyei szervezetével, az Alföld Vivó Akadémiával, a Békéscsabai Darts Sport Egyesülettel, és a rendezvényt befogadó Csaba Centerrel közösen.  

 

 

Mihály István, a Fogyatékkal Élők Békés Megyei Szövetségének a titkára, valamint a Vandháti Diáksport Egyesület elnöke elmondta, hogy a szövetség 2004-ben jött létre és az elsők között alakult meg az országban. Tagjai a FODISZ-nak és a Békés megyei fogyatékkal élő diákoknak szervezik a szabadidősportját. 

– Azzal a céllal jöttünk létre, hogy a társadalom e szegmensét, amely korábban háttérbe volt szorítva, az előterébe hozzuk. A lényeg az, hogy nem elszigetelten szeretnénk a rendezvényeinket rendezni, hanem be akarjuk vinni az emberek közé, ahogy azt a  jelen példa is mutatja. A gyerekek szegregáltan tanulnak bizonyos intézményekben, viszont a társadalomban együtt élnek ép társaikkal, ezért fontos, hogy ilyen formában is találkozzanak egymással – fogalmazott az egyesület elnöke. 

 

 

A rednezvényen az érdeklődők együtt sportolhattak a parasportolókkal, például az speciális olimpiai bajnok Vizsnyai Dáviddal asztaliteniszhettek, az Eb-bronzérmes Szarvas Zsolt vívónkkal szemben padig kardot ragadhattak, de lehetőség volt dartsozásra, illetve a csocsózásra is. 

 

Galéria

További programok »

FEL