A magyar fogyasztók ma is a legkedvezőbb árat fizetik az áramért és a gázért

2021. május 13. 11:06 | behir

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) friss adatai szerint a rezsicsökkentés óta 54 százalékkal csökkent a hátralékos fogyasztók száma, az össztartozás pedig 59 százalékkal a lakossági és 62 százalékkal a nem lakossági szektorban.

A rezsitörvény elfogadásával 2013-ban csökkent az áram-, a földgáz-, a távhő- és a víziközmű-szolgáltatás lakossági ára, összességében 25 százalékkal. Mivel ezeket az árakat azóta is sikerült tartani, európai összehasonlításban a magyar fogyasztók ma is a legkedvezőbb árat fizetik az áramért és a gázért. Ennek eredményeként a lakossági és nem lakossági közműtartozások összege jelentősen csökkent, ahogy a tartozást felhalmozók száma is.

 

Illusztráció: MEKH

Illusztráció: MEKH

 

2013 végén a földgázszámlája kiegyenlítésével több mint 650 ezer lakossági fogyasztó esett késedelembe, mára ez a szám csaknem megfeleződött, vagyis a kisebb rezsiszámlát könnyebb időben befizetni. 2013 végén a földgázszolgáltatók (saját könyvelésében szereplő) lakossági kintlévősége 26 milliárd forint volt, ma 7,8 milliárd.

 

Illusztráció: MEKH

Illusztráció: MEKH

 

Ezek a tendenciák a villamosenergia- és a távhőszektorban is megfigyelhetők. 2013 végén közel 1,4 millió lakossági fogyasztó esett késedelembe a villamosenergia-számla kifizetésével, tavaly év végére azonban ez a szám kevesebb mint a felére, 660 ezerre csökkent. A lakossági szolgáltatók által nyilvántartott tartozás összege is a felére csökkent, 27-ről 13 milliárdra. A nem lakossági fogyasztók tartozása még nagyobb arányban, közel 55 százalékkal csökkent (18,5 milliárdról 8,3 milliárdra).

 

Illusztráció: MEKH

Illusztráció: MEKH

 

A távhőszektorban a lakossági hátralékosok száma 167 ezerről 150 ezerre mérséklődött, az általuk felhalmozott tartozás azonban közel a felére csökkent (14,5 milliárdról 8,1 milliárdra). A nem lakossági hátralékosok száma egyharmaddal csökkent (12,4 ezerről 8 ezerre), az össztartozásuk pedig 55 százalékkal lett alacsonyabb (4,2 milliárdról csökkent 1,9 milliárdra).

További programok »

Gazdaság

Nehéz helyzetben az ágazat, mintegy 20 százalékkal nőhet a tojás ára

Aggasztó helyzetbe került a magyar tojáságazat. 2020 óta gyakorlatilag nem drágult a tojás átvételi ára, miközben a takarmányárak hónapok óta folyamatosan egyre emelkedtek. A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint a takarmányok minimum 30 százalékkal drágultak az egy évvel ezelőttiekhez képest, míg a tojás ára 1%-kal se nőtt. A Tojásszövetség mezőgazdasági titkára szerint nagy az elkeseredettség az ágazatban, amit csak egy masszívabb áremeléssel lehetne megmenteni.
07:21
FEL