A legvidámabb fesztivál legvidámabb napja – 750 csapat gyúrta a kolbászt

Jó zene, finom italok és frissen készülő kolbász – minden együtt volt a hamisítatlan magyaros hangulathoz Békéscsabán, ahol szombaton zajlott a Csabai Kolbászfesztivál fő eseménye, a felnőtt kolbászgyúró verseny. Minden eddiginél többen neveztek a megmérettetésre, összesen 750 csapat mutatta meg, hogyan tudja darálni, fűszerezni és tölteni a finomságot. A kolbász ugyan lehet, hogy hamar véget ér, de a fesztivál még holnap is várja a vendégeket.

Tippek, trükkök és egy csipetnyi titok – minden együtt volt, ami a jó kolbászhoz kell.

– Az alapanyag nagyon fontos, de a hozzáadott fűszerek, és azok a rejtett, titkos recept-megoldások is meghatározóak, amelyeket a különböző csapatok alkalmaznak – fogalmazott dr. Orodán Sándor zsűrielnök.

A profik mellett lelkes amatőrök is bátran indultak a versenyen.

– Semmilyen szaktudással nem rendelkezem, viszont hobbiként ez tényleg nagyon jó elfoglaltság. Egyetemen tanulunk, a mi csapatunk a Team Corvinus, mi mind egyetemisták vagyunk, és egyszer az évben eljövünk, és elkészítjük a legfinomabb kolbászt – árulta el Hargitai Dóra.

A legmesszebbről az ausztrál vendégek érkeztek, akik nagyon örültek a fogadtatásnak.

– Nagyon barátságosak és vendégszeretőek. Egy egész csapattal jöttünk, hogy részt vegyünk a fesztiválon. Nagyon jók a kolbászok, de mi is elhoztuk a magunk trükkjeit – emelte ki Russel Dawson, a küldöttség egyik tagja. Ők például – ahogy azt sejtenénk is – kenguruhúsból készítettek kolbászt. Mint mondják, főként abban különbözik a sertéshúsból készült változattól, hogy szárazabb, illetve mivel Ausztráliában nem használnak paprikát, ezért más, keleti fűszereket tesznek bele.

A verseny hivatalos megnyitóján Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, a csabai kolbász az ország egyik olyan exportterméke, amit az egész világon ismernek, és amelyre az egész nemzet büszke lehet.

– Amikor arról beszélünk, hogy Európának a nemzetek Európájának kell maradni, akkor a nemzet természetesen nem lehet üres fogalom. Azt tartalommal, a saját kultúra, szokások, hagyományok ápolásával kell megtölteni, és ennek Magyarországon nagyon fontos része a gasztronómia is – hangsúlyozta a frakcióvezető.

A szervezők szerint a fesztivál egyre növekvő népszerűsége annak köszönhető, hogy nemcsak nézői, hanem résztvevői is lehetnek a kolbász készítésének, és az azt övező disznótoros hangulatnak.

– Mi vagyunk Magyarország legvidámabb fesztiválja. Amikor bemegyek a sátorba, akkor ez visszaigazolódik. Mindenki mosolyog, mindenki ölelgeti a másikat, kolbászt töltenek, pálinkát isznak. Én sem tudtam ellenállni, úgyhogy megkaptam egy pohárral, hogy kóstoljam meg, isteni… – adta vissza élményeit Hégely Sándor fesztiváligazgató.

A vidám hangulat holnap is folytatódik, hiszen a fesztivál zárásaként családi napot és töltött káposzta-főző versenyt tartanak a békési megyeszékhelyen.

Megosztás:

Címke: , , , , ,