A legnépszerűbb táv a 4 x 50 méteres mix váltó volt a Dig-Build Kupán

2024. április 13. 15:45 | Such Tamás

Elrajtolt szombat délelőtt az I. Dig-Build Viharsarok Kupa 1. fordulója a békéscsabai Árpád fürdő még álló sátrasában.

– Egy új versenyrendszer indul ebben az évben a megszokott Nyuszi, Viharsarok és Mikulás Kupa helyett, a háromfordulós Dig-Build Kupa – mondta Szarvas János, a Békéscsabai Előre Úszó Klub (BEÚK) vezetőedzője. Kiemelte: céljuk, hogy a kiírt versenyszámokból az indulók a három fordulón, három ötven, három száz és három kétszáz méteres és egy vegyes távot teljesítsenek. Hozzátette: csak a harmadik etapot követően történik az összesített eredményhirdetés, valamint az első három helyezett a szponzor jóvoltából komoly jutalmat kap.

 

Szarvas János mikrofonnal – Fotó: Such Tamás / behir.hu

 

Megjegyezte: több egyesületből, közel 160 utánpótláskorú úszó érkezett Csabára. Egyelőre a szűkebb régióból neveztek, de nagyon bíznak benne, hogy az elkövetkezendő években akár Szegedet, Baját, Kecskemétet is be tudják vonni ebbe a körbe.

Kérdésemre, melyik a legnépszerűbb úszásnem, elmondja, ilyen fiatalkorban a mell- és a gyorsúszás; a hátúszás nagyon nehéz, mert amikor a nyári időszakban a nyitott medencében versenyeznek a gyerekek, akkor az eget nézve sokszor eltévednek a pályán. Továbbá a pillangót egy picit nehéznek ítéli mindenki, noha bármennyre hihetetlen, mégis a mell az energetikailag legösszetettebb és legbonyolultabb mozgás.

 

Kira balról a második – Fotó: Such Tamás / behir.hu

 

A hat esztendeje úszó, cápa korosztályú Gyuricza Kira sok szép érmet gyűjtött eddigi pályafutása során. Amire nagyon büszke, hogy legutóbb, az országos bajnokságon kétszáz mellen 4., száz mellen pedig 5. lett. Nem titkolta, hogy a mai napon tovább szeretné bővíteni az érem kollekcióját.

A 12-szeres országos bajnok (8 aranya van „sima” úszásban, 3 búvárúszásban, és van egy diákolimpiai aranya is) Petróczki Zsombor a közelmúltban még a csabaiak 4x100 méteres mix vegyes váltóját erősítette a Duna Arénában rendezett országos bajnokságon, ahol a BEÚK serdülői döntőt úsztak a felnőttek közt.

 

Galéria

 

Elmondta, a mell a kedvenc úszásneme, de mivel az utóbbi hónapokban némileg megnőtt és megerősödött, „újjá kell építeni” a technikáját, így egyelőre a pille jobban esik neki.

– A kupán a legnépszerűbb táv a 4 x 50 méteres mix váltó, ami azért is jó, mert nem csapatban van négy fiú és négy lány – fűzte hozzá Szarvas János.

 

További programok »

FEL