Ezentúl szabadtéren is lehet edzeni az Árpád fürdőben

2024. június 6. 16:47 | Vincze Attila

Szabadtéri fitneszparkot avattak csütörtök délelőtt a békéscsabai Árpád fürdőben. A beruházás az önkormányzat 125 millió forint értékű sportinfrastruktúra-fejlesztési programjának keretében jött létre.

A tájékoztatón Békéscsaba alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket. Varga Tamás elmondta, hogy tavaly szeptemberben döntött úgy a közgyűlés, hogy a város saját költségvetéséből kezdetben 100, majd azt kiegészítve összességében 125 millió forintot szánt arra, hogy elkezdődhessen az önkormányzati tulajdonú, illetve fenntartású sportlétesítmények felújítása. Mint fogalmazott, a beruházásokat egy nagyon alapos, szakmai előkészítő munka előzte meg, melyben fontos szempont volt, hogy maguk a sportszervezetek fogalmazzák meg az igényeiket, javaslataikat, melyek a tevékenységüket előremozdítják, támogatják. Így történt ez az Árpád fürdőben működő klubok esetében is.

– Egy szabadtéri konditerem, másnéven egy fitneszpark jött létre, amely szélesíti az edzések repertoárját, illetve a szabadtéren töltött edzések időtartamát, valamint természetesen a lakosság is használhatja ezeket az eszközöket, melyeken az úszás mellett más mozgásformákat próbálhatnak ki – részletezte.

Az Árpád fürdőt üzemeltető Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója kérdésünkre elárulta: nagyon örültek neki, amikor kiderült, hogy lesz pénz a sportinfrastruktúra fejlesztésére, hiszen az összes többi városi sportlétesítményt is a cég tartja fenn. Kozma János hangsúlyozta, hogy korábban csak a saját forrásaikra tudtak támaszkodni, amik leginkább csak a karbantartásokra, javításokra voltak elegek, kevés valódi fejlesztést tudtak véghez vinni. 

– Amikor megszületett az önkormányzati döntés, akkor tisztázódott, hogy ezt itt meg tudjuk valósítani, illetve, hogy ezt nem csak a sportolók használhatják majd, hanem a fürdővendégek is, tehát nem lesz elkerítve, vagy elzárva, hanem bárki idejöhet és kipróbálhatja – emelte ki. 

 

Galéria

 

Szarvas János, a Békéscsabai Előre Úszó Klub vezetőedzője arról beszélt, hogy a kültéri fitneszpark óriási segítséget jelent majd a versenyzőik számára a szárazföldi edzéseket illetően, hiszen eddig csupán egy tornaszobájuk volt.  

– A mai modern sportban nagy jelentősége van a szárazföldi gyakorlatoknak is, illetve az úszásban alapvetően a saját testsúllyal végzett gyakorlat az, ami prioritást élvez és erre ezek az eszközök, ez a terület tökéletesen alkalmas – magyarázta. 

A fejlesztés részeként egy speciális dobófalat is kialakítottak a szakemberek. Borsos Pál, a Békéscsabai Vízilabda Klub elnöke kifejtette, hogy a szárazföldi edzésformákat a magyar vízilabdasport hozta be a gyakorlatba a hatvanas évek folyamán, melyek az idő előrehaladtával egyre nagyobb hangsúlyt kapnak.

– Ahol vízilabdaképzés folyik a világban, gyakorlatilag mindenhol vannak lövőfalak. Ez egy olyan speciális sporteszköz, melyet Magyarországon egyelőre csak nagyon kevés helyen használnak. A lövőfal arra szolgál, hogy a vízilabdásoknál fontos képességeket, vagyis a lövés erejét és technikáját fejleszteni tudjuk vele – húzta alá.

Az eseményen elhangzott továbbá, hogy a fürdő 50 méteres medencéjéhez a nyár folyamán több kiegészítő eszköz is érkezik majd. Többek között egy pályaelválasztó mobil falat, két iramórát, valamint tárolószekrényt is kap az úszó klub. 

További programok »

FEL