A kukorica bajban van, de a napraforgó szépen fejlődik

2024. július 5. 15:07 | Fajó Attila

Békésben a kalászosok mellett a kukorica és a napraforgó a főbb növénykultúrák. A kukoricatáblák szépen fejlődnek, azonban a gazdáknak jelentős energiákat kell fordítaniuk a növényvédelemre a kártevők miatt. A szakemberek szerint a napraforgó jó eredményeket ígér.

80 ezer hektáron növekszik a kukorica Békésben, de a kártevők ezt nem nézik tétlenül. Hőgye Szabolcs, a Növényorvosi Kamara Békés vármegyei alelnöke úgy fogalmazott: a levéltetű, a kukoricabogár, a kukoricamoly és a legveszélyesebb, a gyapottok bagolylepke is károsítja a terményt. Ez utóbbi miatt a kukoricatermesztők legfontosabb feladata jelenleg a növényvédelem.

– A kártevők nagymértékben idézik elő a gombafélék és toxin anyagok termékképletben való megjelenését, ettől eladhatatlanná válik a kukorica. A 2022-es aszályos évben már volt rá példa, hogy óriási problémát okozott az elszaporodsáuk. Most még tudunk ellene tenni, jelenleg az alapos növényvédelem a kukoricatermesztők fő feladata – mondta el Hőgye Szabolcs.

Illusztráció: pixabay.com

 

Vármegyénk másik népszerű termesztett növénykultúrája, a napraforgó idén 70 ezer hektáron várja a betakarítást. A március végi vetésű táblák már teljes virágzásban vannak, ami kedvező termést ígér, hacsak nem lesz szélsőséges az időjárás a közeljövőben.

– Ha lesz még néhány kiadós eső, az csak jót hozhat, kivéve ha jég is hullik, mert az mindent elverhet, de jelenleg szép termésben reménykedhetünk – fogalmazott Bozó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Vármegyei Igazgatóságának alelnöke.

A szárazságtűrő növény az élelmiszeripar alapanyagát, az étolajat és egyéb adalékszereit adja. A napraforgó tervezett betakarítása augusztus végén esedékes.

További programok »

FEL