Dr. Melczer Mária az egyetemi tanulmányai óta közpatikákban dolgozik, napi 10-12 órában. Emellett több hobbinak is hódol, ami segíti őt a munkában.
– Nagyon szeretek sétálni, olvasni és kézimunkázni. Továbbá nagyon szeretem, ha a környezetem rendben van. Így egy nagytakarítás számomra egy felüdülés. Ha sportról van szó, akkor gimnasztikázok, rendszeresen futok, mert így érzem jól magam – árulta el a behir.hu kérdésére Dr. Melczer Mária.
Hozzátette, hogy sütni és főzni is nagyon szeret, elmondása alapján mindig a bevált recepteket készíti el, mert nem szeret kísérletezgetni.
– Üneppekkor különösen ragaszkodom az apró süteményekhez. Számomra komoly jelentéssel bírnak. A konyha és ezek az ízek összekötnek a családommal. Ha megkóstolok egy-egy általam elkészített ételt, emlékszem a szüleimre és a nagyszüleimre is. Úgy érzem, olyan életet élünk, amelyben távol kerültünk a családtól. A konyha viszont összekapcsol bennünket – tette hozzá a gyógyszerész.
Talán szakmájából is adódóan – nagyon figyel a mértékegységre, a pontos mérésre. Elmondta, hogy a kolbászt a nagyapja receptje szerint készíti el, semmit nem változtat rajta. Kiemelte, hogy ő is magas vérnyomásban szenved, ettől függetlenül fogyaszt tradícionális, magyar ételeket. Beszélgetésünk során javasolt néhány zöldséget és gyümölcsöt azoknak, akik magas vérnyomásban szenvednek.
Tökmag
A tökmag tele van olyan anyagokkal, amelyek segítenek a vérnyomás szabályozásában. Ilyenek például a kálium és a magnézium, valamint az arginin nevű aminosav. Utóbbi szükséges a nitrogén-oxid termeléséhez, ami az erek lazításával támogatja a vérnyomás csökkentését.
Lencse-bab
A lencse- és a babfélék rostokban, káliumban és magnéziumban gazdag táplálékok, így a magas vérnyomással küzdők segítségére lehetnek. Mivel laktató, fehérjedús élelmiszerekről van szó, a diétába is remekül beilleszthetők, amennyiben testsúlycsökkentés a cél.
Pisztácia
A pisztácia vérnyomáscsökkentő hatását kutatások is igazolják. Sokféle tápanyagot tartalmaz, ami védi az ereket és segít a vérnyomás szabályozásában.
Cékla
A cékla sokféleképpen elkészíthető, nagyon egészséges táplálék, ami nagy mennyiségben tartalmaz nitrátot. A nitrát az erek tágításában, ezen keresztül pedig a vérnyomás csökkentésében segít.
Zeller
A zeller ftalid nevű vegyületeket tartalmaz, ami tágíthatja az ereket.
Spenót
A spenót a magas vérnyomással élők számára tökéletes táplálék, kalciumban, magnéziumban, káliumban és nitrátban gazdag. A spenótleves a vizsgálódások szerint csökkenti a vérnyomást és az artériák falának merevségét is.
Áfonya
A fekete áfonya sejtvédő antioxidánsokban rendkívül gazdag gyümölcs, a kutatások szerint csökkenti az emelkedett vérnyomást. Ráadásul az LDL-koleszterin szintjét is mérsékli, ez pedig a szívbetegségek kivédésében fontos tényező.