A kommunizmus áldozataira emlékeztek Békéscsabán

2020. február 25. 19:05 | D. Nagy Bence

Kedd délután a Szabadság téri emlékműnél közel százan hajtottak fejet a kommunista diktatúra áldozatainak emléke előtt. A rendezvény végén a városvezetők, a békéscsabai intézmények képviselői, valamint a jelenlévő diákok koszorúkat helyeztek el az emlékmű előtt.

A megemlékezésen a Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnázium diákjai adtak műsort, majd Paláncz György, az intézmény igazgatója tartott megemlékező beszédet. Az intézményvezető nemcsak Kovács Béláról, a Független Kisgazdapárt 1947-ben letartóztatott elnökéről, valamint a kommunizmus magyar áldozatairól beszélt, de megemlékezett az 1956-os forradalom és szabadságharc szereplőiről is.

- Mert '56 hősei vissza akarták szerezni Magyarország függetlenségét. Az önkényuralom helyett a szabadságjogokat, önrendelkezést, szabad választásokat akartak. Mindazt, amit néhány év alatt elszedtek tőlük a kommunizmus építészei. Szinte felfoghatatlan, hogy világszerte mennyien váltak áldozatává az ezen eszme megvalósításáért küzdő tébolyban – hangzott el az intézményvezető beszédében.

 

Paláncz György

 

A visszaemlékezést követően Varga Tamás alpolgármester, Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója, az intézményvezetők, a pártok és a Magyar Honvédség képviselői, valamint a közgazdasági szakgimnázium részéről Paláncz György helyezett ez el koszorút az emlékmű előtt.

- Emlékeztetnünk kell, tanítanunk kell a jövő generációját arról, hogyan tud eltorzulni a demokrácia, és hogy ez a torzulás milyen veszélyekkel, milyen következményekkel járhat – emelte ki Varga Tamás.

 

Galéria

További programok »

Itthon

Békés megyei az ország egyik legélhetőbb járása

A nyugati országrész és a főváros kedvezőbb helyzetét mutatja a Takarék Index 2021-es élhetőségi rangsora, amely járásonként veti össze a többi között az oktatási, egészségügyi, kulturális és vásárlási lehetőségeket. Budapesten a legkedvezőbb az összkép, az első tízben még hét dunántúli és két tiszántúli járás található. A bűnözésben vagy a megfizethetőségnél a főváros rosszul szerepel.
16:27
FEL