A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek Békéscsabán

2024. február 23. 14:42 | Fajó Attila

Békéscsaba önkormányzata megemlékezést tartott a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából. Az áldozatok Szabadság téri emlékművénél tartott eseményen a BSZC Zwack József Technikum és Szakképzőiskola diákjai adtak műsort.

– Ma azokra az áldozatokra emlékezünk, akikeket a kommunizmus eszméjének nevében halálba küldtek, meggyilkoltak vagy embertelen körülmények között a korai halálnak szolgáltattak ki – emelte beszédében Gera Andrea, a Zwack József Technikum történelem tanára, egyben a műsort adó diákok felkészítő pedagógusa. – Számuk eléri a kétszázezret és ahogy azt tapasztaljuk, szinte nincs olyan magyar család, amely ne lenne érintett a vérzivataros események kapcsán. Hazánkban 2000 óta emléknap február 25-e a kommunista diktatúra elnyomása alatt szenvedők emlékére, ez a nap Kovács Béla egykori politikus, földművelésügyi miniszter 1947-ben történt elhurcolásának és koholt vádak alapján megkezdett börtönbüntetésének évfordulója is egyben.

Eke Ibolya, a BSZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskola igazgatója elmondta, iskolájukban minden jeles évfordulót, ünnepet megtartanak, megőríznek. Fontosnak tartják, hogy a diákság tisztában legyen Magyarország múltjával, hiszen véleménye szerint az ember helyes értékítéletének alapja a történelem ismerete.

A jelenlévő hivatalos szervezetek, a városvezetés, a katonaság képviselői és más civil egyesületek képviselői a megemlékezés koszorúit és virágiat helyezték el a Szabadság téri emlékműnél. 

 

Galéria

További programok »

Kultúra

FEL