A kommunista diktatúrák áldozataira emlékezünk

2023. február 26. 12:06 | Fajó Attila

1947. február 25-én Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet hatóságok jogellenesen letartóztatták, majd a Szovjetunióba hurcolták. A mentelmi jogától megfosztott képviselő hozzávetőleg kilenc évet töltött börtönökben és munkatáborokban. Szabadon engedése után pár évvel, 1959-ben, 51 évesen halt meg.

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja megtartását 2000. június 13-án fogadta el az Országgyűlés, és először 2001. február 25-én emlékeztek meg a kommunizmus áldozatairól. A budapesti ünnepségek része a volt ÁVH székház, a mai Terror Háza Múzeum előtti megemlékezés, figyelmeztetőként és emlékeztetőként a korszak történéseire és a tanulságok levonására. Azóta a Parlamentben és a középiskolákban minden évben sor kerül a megemlékezésre.

A kommunista diktatúrák könyörtelenségének közel százmillió halálos áldozata volt. Ez a szám Kelet-Közép-Európában eléri az egymilliót. Emlékezzünk a több tízezer, családjától elválasztott és kényszermunkatáborba hurcolt honfitársunkra, a koholt vádak alapján mészárszékre küldött emberekre, az ellenállóként mártírhalált halt hősökre. Ezen a napon felidézzük mindazok emlékét, akik az erőszakrendszer áldozataivá váltak, családtagjaikra és szeretteikre, akiket a kommunista rezsim meghurcolt és kiszolgáltatott. 

További programok »

FEL