Shakespeare egyik legismertebb tragédiájával indítja a következő évet a Jókai

2023. december 12. 14:49 | Fajó Attila

William Shakespeare Macbethjét viszi színre jövő januárban a Békéscsabai Jókai Színház. A próbák kedden kezdődtek el.

A színházi berkekben babonából csak "skót darabnak" nevezett drámai művet (a hiedelem szerint a tragikus sorsú főhős nevének kiejtése balszerencsét jelent – a szerk.) Shakespeare legrövidebb tragédiája. A klasszikus mű immár évszázadok óta fel-felkerül a színházak kínálatába – hangzott el indoklásképp, miért tűzték műsorra Békéscsabán.

Seregi Zoltán színházigazgató az olvasópróba nyitányaként elmondta, hogy ilyen veretes művet játszani mindig ünnep, bár kellő tisztelettel és óvatossággal nyúlnak hozzá, hiszen nemes darabról van szó. 

A darab Jászai Mari-díjas rendezője, Pataki András elmondta, hogy a klasszikus magyar fordítás szövegezését megtartva igyekeznek modern köntösbe bujtatni az előadást és annak jelmezvilágát, díszletét. Mint mondta, a darab eredetileg is népszínházi mű, amit közel hozva a nézőkhöz, annak időtálló, tartalmi üzenetét mindenki könnyedén értelmezheti majd.

A főszerepet játszó Beszterczey Attila színművész megfogalmazása szerint a darab az emberi hatalomvágy személyiség- és jellemtorzító hatásáról szól. Mint mondta: ez mindenki számára fontos mondanivalót tartalmaz.

Az előadást január 26-án láthatja először a nagyközönség.

 

Galéria

 

További programok »

Kultúra

Az erődépítészet állt a határmenti múzeumi konferencia középpontjában

„A csabai kastély kutatása. Elődök és erődök – közös hullámhosszon” címmel rendezte meg a Munkácsy Mihály Múzeum a VII. Magyar-Román Határmenti Konferenciát, hétfőn. A tanácskozáson az egykori csabai kastély elhelyezkedésének meghatározása céljából végzett kutatások eredményeit is ismertették.
2024. május 27. 17:48
FEL