A katasztrófavédelem is beszámolt a megyegyűlésen

2017. június 10. 15:38 | behir

Nyári szünet előtti utolsó ülését tartotta a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése. A megyegyűlés napirendjei között több tájékoztató szerepelt, többek között megismerkedett a testület a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság múlt évi tevékenységével.

Tóth Tibor tűzoltó dandártábornok, megyei igazgató elmondta: a 2016-os év tűzoltói beavatkozások szempontjából átlagosnak tekinthető. Az igazgatóság tűzoltói 1640 alkalommal vonultak, nagy számban nem kellett beavatkozniuk sem árvíz, sem belvíz, sem rendkívüli időjárás okozta védekezési munkákban. A személyi állomány valamennyi tagja helytállt a feladatok végrehajtásában, az igazgatóság az elöljáró értékelése alapján kivételes szervezeti teljesítményt ért el. Több eszközzel és járművel gazdagodtak, valamint fontos előrelépés a szarvasi tűzoltólaktanya átadása.

Dr. Gaálné dr. Maráczi Gabriella, a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának főosztályvezető-helyettese a megye lakosságának egészségi állapotáról, az egészség romlását kiváltó lehetséges okokról tájékoztatta a képviselőket. Beszélt arról, hogy Békés megyében a vezető halálokok a keringési rendszer betegségei és a rosszindulatú daganatok. Kitért arra, milyen prevenciós munkát végeznek, és a szükséges tennivalókat is részletezte.

A Békés Megyei Polgárőrök múlt évi munkájáról Tomán Zoltán szakmai igazgató tájékoztatta a testületet. Az elkészült anyagból kiderül, hogy Békés megyében 73 egyesület tevékenykedik, polgárőreink több mint 350 ezer óra szolgálatot teljesítettek. Céljuk a közrend, a közbiztonság védelme, és a közlekedés biztonságának erősítése nyereség és vagyonszerzési cél nélkül.

Tájékoztató hangzott el a Békés Megyei Önkormányzat és a Békés Megyei Önkormányzati Hivatal TOP pályázatokkal kapcsolatosan elvégzett feladatairól, ebből kiderült, hogy elindult a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a pályázatok beadásának második köre. Zalai Mihály megyei elnök arról informálta a testületet, hogy több pályázatot ismét közösen adtak be a települési önkormányzatokkal. Ezekben az esetekben a projektmenedzsmenti feladatokat is a megyei önkormányzat látja el.

A közgyűlés a kitüntető díjak alapításáról és adományozásuk rendjéről szóló rendeletét is módosította, oly módon, hogy létrehoztak egy országos színházi díjat, mellyel a Békés megyei születésű Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, Sík Ferencre színházi öröksége, munkássága előtt tisztelegnek. A „Sík Ferenc díj a magyar ősbemutatókért” elnevezésű elismerésben olyan rendező vagy társulat részesülhet, aki vagy amely sokat tett a magyar drámákért, az ősbemutatók megszületéséért. A díjjal emlékplakett és oklevél jár, előbbit – Sík Ferenc jellegzetes alakját idézve – bőrtarisznyában adnak át.

 

forrás: bekesmegye.hu

FEL