A kamara is segíti a pályaválasztást

2021. október 17. 06:29 | behir

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ebben az évben is jelentős erőket mozgatott meg a békéscsabai Pályaválasztási Vásáron történő megjelenéshez.

– A statisztika azt mutatja, hogy a középiskolai 9. osztályosokból több osztálynyian sikertelenül fejezik be tanulmányaikat  év végén. Ez azt is bizonyítja, hogy a családok, a 8. osztályos gyerekek érintett része nem gondolta át kellőképpen a továbbtanulási döntését, vagyis a gyermek nem a neki megfelelő oktatási intézménybe jutott be. Emiatt is óriási szerepe van manapság a pályaorientációnak, a megfelelő szakma-, illetve iskolaválasztásnak – érvelt Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője.

– Bár az iskolaválasztás egyedi döntés eredménye és ennek megfelelően az egyéni tanácsadás lehet az adekvát csatorna a tanulónak való segítségnyújtásban, ugyanakkor egy nagyrendezvénynek is megvan a szerepe a pályaorientáló folyamatban, ha jól használják ki az előnyeit. Itt egyszerre jelen van az összes középfokú oktatási intézmény, a helyi és környékbeli felsőoktatási intézmények, egyéb szervezetek, cégek, vállalkozók a munkaerő-piacról. A helyszínen lehetőség van kérdezni, információkat gyűjteni, sőt több mindent ki is próbálni – sorolta az osztályvezető.

– A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara igyekezett olyan tevékenységeket, látványosságokat megszervezni a standján, melyekkel szép számban oda lehetett csalogatni a tanulókat, és amíg ott voltak, meg lehetett velük osztani a szakképzési lehetőségeket, lehetett velük beszélgetni az előttük álló tanulási utakról. Már hagyomány, hogy minden évben a mi standunkon van a mozdony-szimulátor, ami nagyon közkedvelt a gyerekek körében. Ebben az évben egy targonca-szimulátort is működtettünk. Volt a már jól bevált fotófalunk, valamint számos pályaismereti játékkal is készültünk és a flash mob sem maradhatott el. A VR szemüveges virtuális világ szakmában való kipróbálását nagyon szeretik a gyerekek, erre is volt nálunk lehetőségük – zárta az ismertetőt Mészárosné.

További programok »

Gazdaság

Miért olyan drága minden?

Októberben 6,5 százalékkal nőttek az árak az előző évhez képest. Bár az élelmiszerdrágulás ennél kisebb ütemű, 5,2 százalékos volt, az áremelkedéssel kapcsolatos véleményüket a vásárlók is megfogalmazzák. Az árak növekvő tendenciájáról a Gál Ferenc Egyetem Gazdasági Karának dékánját kérdeztük.
2021. november 29. 14:46
FEL