Made in Hungária a Jókai színház színpadán

2021. szeptember 16. 18:14 | Vári Bianka

Bár még az előző évad elmaradt előadásait pótolja a Jókai színház, már a következő évad előadásaira is készül. A teátrum csütörtökön tartotta a Fenyő Miklós életrajzát bemutató musical sajtónyilvános olvasópróbáját. A darabot végigkíséri majd a rock and roll; a zene, a tánc és a 60-as évek hangulata.

A magyar történelem egy speciális időszakát, a 60-as éveket idézi fel a darab a híres zeneszerző, Fenyő Miklós életrajzi története alapján. Az 56-os forradalom után a Fenyő család Amerikába disszidál, majd néhány év múlva visszatér Magyarországra. A főszereplő, a fiatal Miki a kinti élmények hatására elhatározza: zenekart alapít.

A színház Vigadójában Halasi Imre rendező kifejtette: az előadás alkalmas arra, hogy visszatekintsünk, és egy másik fénytörésben vizsgáljuk az eseményeket, azaz, nosztalgiázzunk.

– Ebbe belefér a múlt egy kicsit ironikusabb megfejtése, egy kicsit más szemszögből való elemzése. És mindenek felett megmutatja azt, amiről ez a színdarab szól, hogy érdemes élni, és érdemes az álmainkat kergetni és megvalósítani – fogalmazott a rendező.

A főszerepet játszó Ormándy M. Keve a hétköznapokban is a retro stílus képviselője. Éppen ezért megtisztelőnek, ugyanakkor nagy kihívásnak érzi az előtte álló feladatot. A színész elmondta, azért szereti ezt a korszakot, mert minden sokkal szabadabb volt, nem voltunk például az okos eszközeinkhez kötve.

– Nem volt mobil, ha megbeszélték például az emberek, hogy este 7-kor találkoznak a főtéren, akkor az úgy is volt – tette hozzá.

Az előadás koreográfusa arról beszélt, hogy elsősorban a kor hangulatát szeretné a színpadon megjeleníteni, melyben 4-5 táncospár lesz a segítségére, ihletet pedig az édesanyjától merít hozzá.

– Biztosan sokat beszélgetek majd vele, hiszen ő kifejezetten abban az időszakban volt fiatalk, amikor rendszeresen jártak zenés-táncos rendezvényekre. Biztosan ki fogom kérni az ő tanácsát is, hogy hogyan közelítsek a témához – mondta a koreográfus.

Ormándy M. Keve mellett a főbb szerepekben Nagy Róbert, Csomós Lajos, Vidovenyezc Edina és Csurulya Csongor lesznek láthatóak, valamint közreműködnek a Viharsarok Táncszínház táncosai. A musical bemutatóját november 12-én tartják.

További programok »

Kultúra

Régi képek Méhkerékről

A Régi képek Méhkerékről / Imagini vechi din satul Micherechi című kötetet szerdán délután a Békés Megyei Könyvtárban rendezett, kiállításmegnyitóval egybekötött eseményen mutatták be. A rendezvényen a különleges kiadvány egyik szerzője, a 93 éves Bihari Mihály is tiszteletét tette.
2022. május 18. 19:03
FEL