Amerika Békéscsabán – Made in Hungária a Jókai Színházban

2021. november 17. 09:23 | behir.hu

A Békéscsabai Jókai Színház legújabb darabját, a Made in Hungáriát láthatja hamarosan a nagyközönség. Szilágyiné Szabó Ágnes írása.

A pódium közepén egy zenekar hangszerei – ígéretesen kezdődik a Made in Hungária első felvonása. Mi, nézők sok-sok rock and rollt, ismerős szövegeket és a fiatalok lendületét várjuk ettől a darabtól, amelyet száz százalékig meg is kapunk, sőt, az előadás még rá is tromfol az elvárásainkra.

Egy család tér haza az emigrációból: tízezer kilométert tesz meg immár hazafelé a Fenyő házaspár (Nagy Erika és Tomanek Gábor) és fiúk, Ricky (Ormándy M. Keve), hogy megpróbáljon beilleszkedni a legvidámabb barakk szürke paneltársadalmába. A fiú a legfogékonyabb korszakban van, úgy érzi, a többieknek is meg kell mutatnia, milyen Amerika új stílusa: a rock and roll. Rickyt gyanakvással fogadják, meg kell harcolnia az elismertségért, a régi barátnőért, új bandát kell alapítania, hogy megszülethessen a Hungária együttes.

Egy fiú lázadását, egy irigylésre méltó generáció forrongását látjuk, amely elfojtva ugyan, mégis boldog akar és tud lenni. Nem számít, hogy dobozból kell rádiót eszkábálni, hogy éjjeliszekrényből születik a hangfal, a lényeg, hogy a szabadságot jelentő zene velük tudjon maradni. A barna öltönyös Bigali elvtárson (Csomós Lajos) és az ő tájszólásán lehet ugyan röhögni, mégis ő az, aki az embertől elveheti a hangszereit, és azt vitethet el a rendőrrel, akit akar. A fiú és az ő macska-egér játéka hol egyikük, hol másikuk sikerével végződik, a darab végére azonban Bigali a banda talpraesettségének és egy kis szerencsének köszönhetően alulmarad, és a Hungária együttes elindulhat a siker felé vezető úton.

Halasi Imre rendező a színház fiatal tehetségeit hívta színpadra. Ormándy M. Keve hangját mintha erre a szerepre teremtették volna, hibátlanul énekel, kettőseik Nagy Róberttel (Jerry Lee Lewis szerepében) kiválóak, és nem marad el mellettük Kiss Viktória (Vera) sem. Aki a másodszor megszólaló Krokodilkönnyeket meghallgatja, nem egykönnyen fogja elfelejteni, ahogyan emlékezetes az NDK-s lányok fellépése is. A mellékszereplők közül Lévai Attila (Ricky ellenlábasa, Röné szerepében), Szász Borisz (Kis Nyírő) és Laszkó Viktor (Rudi) vonja magára a figyelmét alakításával, de ne vegyük el a reflektorfényt a Viharsarok Táncszínház tagjaitól sem: bármelyik jelenetet dinamikussá és boldog ünneppé tudják varázsolni. Remek koreográfiájuk Kerekes Judit munkája, asszisztense, Lehoczki Orsolya (Soltinszky Juci szerepében) maga is táncol, méghozzá kiválóan. Kiss Kata jelmezei a hatvanas évek színeit és mintáit idézik, a csaknem húsz zeneszám alatt a táncosok újabb és újabb ruhakölteményekben jelennek meg.

Egyed Zoltán elképesztően ötletes díszlete a kivetítéssel együtt a darab számos helyszínét meg tudja jeleníteni. Látjuk a frissiben felhúzott panelházakat, köztük az oly jellemző betonpaddal, a mozit, a koncerthelyszíneket, de egy szempillantás alatt itt terem a színpadunkon maga Amerika is a csillogó autókkal és a pálmafákkal.

Feltétlenül ki kell emelni az előadás humorát: nem csak a jellemkomikum, hanem a helyzetek ábrázolása is gyakorta fakaszt nevetést a nézőtéren. Halasi Imre szellemes Made in Hungária-rendezése a közönség kedvére van, mindvégig szórakoztató tud maradni úgy, hogy közben bemutat egy fél évszázaddal ezelőtti kort, egy nagy generációt. Az előadás főszereplője természetesen a zene: már a második számnál legszívesebben táncra perdülne a közönség. Tudjuk: nem kis varázslat ez 2021 novemberében.

További programok »

FEL