A Jókai színház és egyéb önkormányzati épületek energetikai fejlesztése

2022. február 24. 18:55 | behir

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata eredményesen pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-6.5.1-16 kódszámú pályázati felhívására. „A Békéscsaba, Andrássy út 1. szám alatti Békéscsabai Jókai Színház önkormányzati épület energetikai korszerűsítése” címmel pályázatot nyújtott be 2017. szeptember 27-én, amely mintegy 250,5 millió forint, 100% intenzitású, vissza nem térítendő támogatásban részesült.

 

A projekt tartalmának módosításával az önkormányzat 10 épületre napelemes rendszert telepített, valamint 1 épület energetikai korszerűsítését valósította meg. A projekt azonosítószáma: TOP- 6.5.1-16-BC1-2017-00001.

A város a tulajdonában lévő épületek felújítása és fejlesztése által elősegíti az intézmények hatékonyabb energiahasználatát és a racionálisabb energiagazdálkodást. Az épületek energiahatékonysági fejlesztése hozzájárul a fosszilis eneregiahordozókból származó üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentéséhez.

A projekt elszámolható összköltsége: 250 500 000 Ft.

 

Napelemek a gyermekélelmezési intézménynél (fotó: behir.hu)

 

A projektben résztvevő épületek fejlesztése három részben valósult meg.

  1. rész: A Békéscsaba, Andrássy út 1. szám alatti, a Gyár utca 16. szám alatti, a Szegfű utca 87-89. szám alatti, a Pásztor utca 66. szám alatti, valamint a Bartók Béla út 24. szám alatti épületekre napelem-rendszer telepítése történt.
  2. rész: A Széchenyi utca 4. szám alatti, a Gyulai út 53-57. szám alatti, a Lencsési út 85. szám alatti, az Ady Endre utca 30-34. szám alatti épületekre napelem-rendszer telepítése történt.
  3. rész: A Trefort u. 2. szám alatti konyha épületrészen az alábbi fejlesztések történtek: háztartási méretű kiserőmű (HMKE fotovillamos) rendszer teljes körű kialakítása, üzembe-helyezése, a homlokzat utólagos hőszigetelése, a zárófödém utólagos hőszigetelése valósult meg. Az épületrész központifűtés- és szellőzőrendszerét is korszerűsítették.

 

A projekt kedvezményezettje, Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata, a tervezés során a projektarányos akadálymentesítés követelményeinek is megfelelt, ezért rehabilitációs szakmérnököt is bevontak a munkálatokba. A projekt megvalósítása során a környezetvédelmi és esélyegyenlőségi jogszabályokat maradéktalanul betartották. A kedvezményezett vállalta a projekt 5 éves fenntartási kötelezettségét.

 

 

 

 

További információ kérhető: Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft., telefon: 06 +36/66/241-791, e-mail: bcsvarosfejlesztes@bcsvarosfejlesztes.hu

További programok »

FEL