A hulladékgazdálkodásban életbe lépő változásokról tájékoztattak Békéscsabán

2023. június 8. 13:20 | Papp Ádám Sándor

Konzultációval egybekötött előadást tartott csütörtökön a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Békés Vármegyei Kormányhivatal épületében a hulladékgazdálkodással kapcsolatos törvényi változásokról.

Július 1-jén lép életbe a kiterjesztett gyártói felelősség a hulladékgazdálkodásban. Az előadást tartó EU-PRO EHS Consulting Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy a változások minden céget érinteni fognak. Csermely Ildikó részletezte, hogy próbál segíteni a cégvezetőknek a tisztánlátásban, hogy a gyakorlatban mit jelentenek a szabályváltozások, továbbá, hogy milyen Európai Uniós irányelveknek kell megfelelni a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer bevezetésével. Hozzátette: május óta cégével túl van több auditon kisebb és nagyobb cégekkel, így a jelenlévőkkel tapasztalatairól is tud beszélni, illetve arról, hogy mire kell odafigyelni a gyakorlat során.

– A lakosság a változásokból kevesebbet fog érezni, de a cégeknek be kell regisztrálnia a MOHU felületen és akkor fogják elszállítani a hulladékukat, hogyha azt megrendelik. A települési kommunális hulladékokat továbbra is el fogják szállítani. Továbbá júliustól elindul az EPR rendszer, amelyben a cégeknek el kell kezdeniük vezetni egy nyilvántartást, amiről majd október 20-án egy bevallást kell benyújtani a hatóság felé és EPR díjat megfizetni a MOHU felé – mondta Csermely Ildikó.

 

 

További programok »

FEL