Az átalakított szakképzési rendszer tapasztalatairól tartottak konferenciát

2022. november 22. 17:45 | Papp Ádám Sándor

Az új szakképzési rendszer tapasztalatai címmel rendezett szakképzési konferenciát a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával, kedden. A Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy az elmúlt időszakban jelentősen emelkedett a szakképzésbe felvett diákok létszáma.

Az oktatási intézmények, a megyei szakképzési centrumok és a duális képzésben résztvevő partnerek képviselői töltötték meg kedden délelőtt a Csabagyöngye Kulturális Központ Panoráma termét. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntőjében arra világított rá, hogy az esemény fontos, hiszen a szakképzésben érintettek megoszthatják egymással tapasztalataikat, amelyekből mindenki profitálhat. Orosz Tivadar véleménye szerint a megyében elkötelezettek az intézmények és a képzőhelyek a minőségi oktatás iránt.

– Büszkék vagyunk a Békés megyei szakképzési rendszerünkre. Az iskoláink minden tekintetben jól teljesítenek, magas a tanulólétszám, a keresett szakmák tekintetében a gyakorlati képzések területén is nagy előrelépések vannak. A rendszer is átalakult, mert a második évfolyam után már munkaszerződést köttetnek a tanulóknak, amely egy ösztönző változás – emelte ki a megyei elnök.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára a „Szakképzésben a jövő” címmel tartott előadást. Pölöskei Gáborné emlékeztetett arra, hogy az új rendszer alapjait 2019-ben rakták le, majd 2020 szeptemberében indították el.

– Az elmúlt években a szakképzésbe felvett tanulók számát tekintve elindult a növekedés, amely 10 százalékra tehető. A 2022/23-as tanévben az előző évhez képest viszont volt egy minimális csökkenés. Ennek nem az az oka, hogy nem tudtuk felvenni a diákokat, hanem az, hogy itthon a jelentkezők iskolákat választanak, nem pedig szakmákat vagy ágazatokat – emelte ki a helyettes államtitkár.

Pölöskei Gáborné hozzátette: a következő időszakban fontos feladatuk lesz az, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatalok számára megmutassák, milyen minőségi képzést tudnak nyújtani a hazai szakképző intézmények.

További programok »

FEL