A helyi és a megyei értékek megtartása a cél

„Közös Kincseinkért” címmel tartottak konferenciát a Csabagyöngye Kulturális Központban. A rendezvény célja a békéscsabai és a megyei értékek bemutatása volt.

Mezőmegyerről is érkeztek a Csabagyöngyébe és elhozták a helyi értékeiket az érdeklődők számára. Többek között hímzéseket, textil- és fajátékokat, háziszappanokat, valamint gyapjú- és nemeztermékekkel érkeztek erre az alkalomra.

– Ebben az évben júliusban alakult meg a Mezőmegyeri Kézműves Falu Egyesület, amely a kézművesség népszerűsítését tűzte zászlajára. Most a kézműveseink egy kézműves játszóházzal, illetve vásárral készültek erre a rendezvényre – fogalmazott a Mezőmegyeri Kézműves Falu Egyesület alelnöke, Zalai Erika.

 

 

A Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója előadásában bemutatta azt a több, mint ötven békéscsabai értéket, amelyek között megtalálható kulturális örökség, épített környezet, vagy éppen hagyományos ételek, italok és a megyeszékhely híres személyiségei is.

– Most került be Zsilinszky Mihály életműve, ő volt az, aki államtitkárként és tudósként is elképesztően sokat tett a magyar kultúráért és Békéscsabáért is a múlt század elején – ecsetelte Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója.

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke úgy fogalmazott: fontos a helyi értékek kutatása, hiszen így erősödik a település identitástudata.

– Meghatározzuk, feltárjuk, dokumentáljuk az értékeinket, ezzel megmentjük a múlt értékeit a jövőnek. Úgy gondolom, hogy emellett sok múltbéli értéknek a mai időkben gazdasági haszna is lehet. Egy konkrét példa: a szappanfőzés, amely az elmúlt évszázadokban egy önálló mesterség volt és mai napig megállja, megtalálja a helyét a világban – emelte ki Zalai Mihály.

A megyei közgyűlés elnöke hozzátette: országos szinten is kiemelkedő, hogy Békés megyében ötvenkét településen van értéktár, ahol összesen több, mint 800 nemzeti érték található meg.

 

Megosztás:

Címke: , , , ,