A versmondás misszió: lényege az ember és az általa közvetített gondolatok

2018. december 9. 19:30 | Kovács Andrea

Harmadik alkalommal rendezték meg a Vers-és prózamondó fesztivált Józsa Mihály újságíró, előadóművész emlékére.  A  Féling Színház Egyesület és a Csabagyöngye Kulturális Központ közös szervezésében megtartott fesztiválon 19 versenyző közvetítette a szépirodalom egy-egy művének gondolatát.

 

 

A Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója, Szente Béla köszöntőjében kiemelte az értékközvetítő művek olvasásának fontosságát. Ahogyan fogalmazott: – azok akik kiállnak a színpadra és nemcsak olvassák, hanem elő is adják a verseket és prózákat, egyfajta missziót végeznek és ezzel Józsa Mihály szellemiségét örökítik tovább .

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke egy József Attila kötet kapott barátjától, Józsa Mihálytól. A könyvbe azt írta neki vigyázzon rá, mert sokat meg lehet tudni a krisztusi kort megélt 20. századi prófétától. Zalai Mihály kiemelte: fontos, hogy az előttünk élő emberektől költőktől, íróktól kapjunk olyan gondolatokat, amelyeket be tudunk építeni a személyiségünkbe, magunkévá tudunk tenni és gazdagíthat bennünket. A vers-és prózamondóknak fontos szerepük van ezen gondolatok közvetítésében.

A III. Józsa Mihály Vers- és Prózamondó Fesztivál zsűrije

 

Steinwender József, a Féling Színház Kulturális Egyesület elnöke elmondta: három éve mindig a Józsa Mihály születésnapjához legközelebb eső hétvégén szervezik meg a nevével jelzett vers- és prózamondó fesztivált.  Az idei eseményen többféle módon is emlékeztek a négy éve elhunyt előadóművészre. Volt tanítványai videóüzenetben egy-egy általa tanított verset mondtak el. A zsűriben olyan emberek ültek akiket személyesen ismerték őt, tudják, hogy milyen hitvallással élt, hogyan adott elő prózát vagy verset. Az idei megmérettetésre 19-en jelentkeztek az ország számos részéről, akik két kategóriában mérhették össze vers- és prózamondó tudásukat –tájékoztatott a Féling Színház vezetője. A felnőttek közül a zsűri a legjobbnak Mach András budapesti versmondó produkcióját ítélte. Juhász Gyula: Gulácsy Lajosnak című ersét szavalta el, és mint elmondta: a versmondást ő is missziónak tekinti. Ha az általa, előadott versnek a gondolatát akár egy ember is megjegyzi, akkor elérte célját.

Eredmények:

FELNŐTT
I. Mach András
II. Orosz Sándor
III. Tóth Csongor
KÖZÉPISKOLÁS DIÁK
I. Polgár Dávid
II. Bognár Bence
III. Zsombori Katalin
Különdíj (Táncsics Gimnázium): Faragó Ádám
KÜLÖNDÍJAK
Jókai Színház: Kiss Ágnes ; Pribolyszki Györgyné
Libri :Benyovszky Pál Márton ; Leel-Őssy Sándor

További programok »

FEL