Hagyomány és az innováció a középpontban

2019. szeptember 20. 17:56 | Papp Ádám Sándor

Első alkalommal hívta életre a Békéscsabai Turisztikai Egyesület a „Hagyomány és innováció a vidékfejlesztésben” elnevezésű programsorozatot, amelyet péntektől vasárnapig rendeznek Békéscsabán. A nyitónapon a vidékfejlesztés jövőjéről tartottak szakmai konferenciát a Csabagyöngye Kulturális Központban, és a Helyi agrárgazdaság címmel tárlat is nyílt a megyeszékhely főterén.

Egy olyan vidékfejlesztési politika szükséges a következő 8-10 évben, amely egyszerre gazda- és fogyasztóbarát, továbbá hagyományőrző és innovatív – fogalmazott dr. Fazekas Sándor korábbi agrárminiszter, jelenleg országgyűlési képviselő.

– Magas minőségű élelmiszer-előállítását segíti, a gazdákat úgy tudja helyzetbe hozni, hogy egyúttal a vásárlók, a fogyasztók is tudják élvezni azt a rendkívül változatos élelmiszer-kínálatot, ami a magyar életformának a része. A feldolgozóhelyek kapacitásának növelése, a termékek piacra jutásának segítése, az árusítóhelyek, piacok fejlesztése épp úgy szükséges, mint a legkorszerűbb élelmiszeripari gépek, berendezések megvásárlása – emelte ki dr. Fazekas Sándor.

Békés megye meghatározó értéke az agrárium – fogalmazott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke. Dr. Kulcsár László hozzátette: a térség mezőgazdasági termelőereje országos szinten is meghatározó jelentőségű.

– 600 ezer hektár szántóföldünk van, ennek 85 százaléka a gabonával bevetett. Több mint 200 ezer sertés 2 és fél millió baromfi, 700 ezer szarvasmarha, 600 ezer juh van itt – sorolta a megyei elnök. 

A háromnapos programsorozat nyitónapján egy tárlat is megnyílt Békéscsaba főterén, amely a helyi agrárgazdaság értékeit mutatja be.

– Olyan értékek és kincsek vannak, amelyek jórészt a gasztronómiához köthetőek. Akár a sörfőzdének, méhészetnek, paprikakészítő-mesternek a munkái, és ami a legfontosabb, hogy itt a csabai kolbász is – hangoztatta Herczeg Tamás országgyűlési képviselő.

A programsorozat szombaton hagyományőrző eszközök kiállításával folytatódik, vasárnap pedig a családok és a gyermekek kerülnek a középpontba, hiszen a szervezők szórakoztató programokkal készülnek.

 

Galéria

 

További programok »

FEL