A Gyermekélelmezési Intézmény készül az iskolakezdésre

2021. augusztus 27. 15:30 | Gyemendi Réka

Hamarosan kezdődik a tanév, erre pedig a Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény dolgozói is nagy erőkkel készülnek. Az intézmény normál iskolai időszakban naponta 12-15 ezer adag ételt készít el az iskolásoknak és közel kétezret az óvodásoknak.

A Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény munkatársai az év 365 munkanapján dolgoznak: a konyhákon nemcsak a gyerekeknek főznek, hiszen az ellátottak sorában többek között a szociális intézmények lakói is ott vannak.

Most is folyamatosan zajlik a munka az intézmény 1-es számú konyháján. A Gyermekélelmezési Intézmény igazgatója elmondta: az augusztusi időszakban nyílik lehetőségük arra, hogy a konyháikat felújítsák és elvégezzék a kötelező karbantartási feladatokat.

– Szeptember elején van arra lehetőség, hogy a fogyóeszközöket, mindennapi használati tárgyakat kicseréljük, az eszközcseréket elvégezzük. Ilyenkor poharakat, tányérokat veszünk, műanyagdézsákat, evőeszközöket, minden olyan eszközt, ami elcsorbul, elkopik az évek alatt. Ezzel is biztosítjuk azt, hogy a kötelező feladatellátáshoz használt eszközeink az iskolakezdésre mindenhol adottak legyenek. Fontos, hogy egy oktatási intézményben, ahol sok gyerek van és sokan veszik igénybe a közétkeztetést, ott megfelelő számú tányér, evőeszköz legyen ahhoz, hogy folyamatosan tudjuk biztosítani azt, hogy akár egyszerre 100-150 gyermek tudjon étkezni – fogalmazott Bíró Csaba, az intézmény igazgatója.

Hozzátette: a nyár folyamán mindig csak egy konyha üzemel, a további hármt pedig ekkor próbálják felújítani. Augusztus utolsó hetének elején kezdik feltölteni a raktárakat, beszerzik azokat az alapanyagokat, amiket a hét folyamán fognak használni.

– Ezért fontos leadni az étkezések időpontját, ugyanis csak friss alapanyagokat használunk, csak friss alapanyagból készült ételek kerülnek a gyermekek tányérjaira. Ezért kell két nappal előtte leadni a létszámokat, hogy annak megfelelően tudjuk beszerezni az alapanyagokat – ismertette az igazgató.

– Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt egy évben igaz, hogy veszélyhelyzet volt, ennek ellenére nem terheltünk plusz kiadást az önkormányzatra. Ezeknek a lefolytatott eljárásoknak az eredménye az, hogy reményeim szerint vagy minimálisan, vagy egyáltalán nem fogunk javaslatot tenni, hogy dráguljon a közétkeztetés Békéscsabán. Amíg mi látjuk el ezt a kötelező feladatot Békéscsabán, addig ez így fog működni  továbbiakban is – mondta el Bíró Csaba. Hozzátette: az ételeket a járványhelyzet alatt is a normál időszakban megszokott áron tudták kiszállítani.

Galéria

 

– Változás történt az egyszerhasználatos edények tekintetében is: kivezették a műanyag eszközöket, de ezt a helyzetet is meg tudtuk oldani. Úgy gondolom, hogy a Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény jelesre vizsgázott ebben az időszakban. Köszönhető mindez a munkavállalóknak és annak, hogy a felmerülő problémákat meg tudtuk oldani. Jól működik az intézmény, akkor is, amikor kevesen tudtak tőlünk rendelni. Akkor is közel rentábilisan tudtuk működtetni az intézményt, ami nagyon fontos dolog – folytatta Bíró csaba.

A Gyermekélelmezési Intézmény igazgatója egy beruházásról is beszámolt.

– Nagyon örülünk a felújításnak, ugyanis az elmúlt 20 évben nem volt olyan sikeres pályázat, amelynek köszönhetően ilyen nagy összegű támogatást kaptunk volna, mint egy korábbi minisztériumi nyertes pályázat után. Az önkormányzat 40 millió forintot nyert. A fennmaradó részt hozzátéve pedig a nyáron elkezdődött az óvodai konyha felújítása. Páraelszívás történt, ami nagyon nagy hiányosság volt eddig, hűtőkamrát alakítottunk ki, korszerűsítettük a világítást és konyhai berendezéseket, nagykonyhai gépeket szereztünk be – számolt be róla az igazgató.

A Gyermekélelmezési Intézmény 4 konyhát üzemeltet Békéscsabán. Az óvodai konyhán közel 1200-2000 adag ételt készítenek naponta a gyerekeknek. Ha a normál és nem pandémiás időszakot vesszük, illetve napi ötszöri étkezéssel számolunk, akkor pedig a másik három konyhán napi 12-15 ezer adag ételt állítanak elő. Mindezzel együtt a Békéscsabai Gyermekélelmezés Intézmény a város önkormányzatának legnagyobb munkáltatója.

További programok »

Itthon

Hódít a halk, sikkes, minőségi egyszerűség a divatban

A divat folyamatosan változik, szinte lehetetlen tartani a lépést ezen a területen. Több kutatómunka, tanulmány és beszélgetés juttatott el arra a gondolatra, hogy az öltözködésben a legfontosabb érték a fenntarthatóság. Az elmúlt évtizedben nőtt a tudatos vásárlás: aki eddig akár 6-7 ruhadarabot is megvásárolt, az mára legfeljebb 3-4 jobb minőségű alapdarabot tart a szekrényben.
2024. február 25. 19:00
FEL