A tervek szerint halad az evangélikus öregtemplom felújítása

2021. augusztus 19. 08:44 | Erdei-Kovács Zsolt

Javában zajlik a békéscsabai evangélikus kistemplom vagy másként öregtemplom felújítása. A megközelítőleg 700 millió forintból megvalósuló beruházás a tervek szerint november 20-án zárul.

A kivitelezési munkálatok még tavaly novemberben kezdődtek el, közel már a befejezés, november derekára várható. Bujdosó Antal, a kivitelezést végző Futizo Kft. főépítésvezetője elmondta, az építkezés a tervezett ütem szerint halad, elkészült a tetőszerkezet felújítása és megtörtént a tetőhéjazat cseréje. Továbbá a külső homlokzati részek, valamint a belső padozatok is megújultak. Jelenleg a befejező munkák zajlanak, a homlokzati nyílászárókat mázolják, a belső vakolatot javítják és ezek mellett megfelelő ütemben haladnak a festéssel is.

A felújítási munkálatok során összesen 30 köbméter faanyagot építettek be és mintegy 28 ezer cserepet helyeztek fel. Az építőanyagárak drasztikus emelkedését jó részben ki tudták küszöbölni a szükséges anyagok időben és ezáltal megfelelő áron történt beszerzésével. Bujdosó Antal hozzátette az evangélikus kistemplom kiemelt figyelmet érdemel, hiszen fokozottan védett, nagy jelentőségű épülete a városnak. Folyamatos az együttműködés a Békés Megyei Kormányhivatal örökségvédelmi főosztályával: a homlokzati színek kiválasztásában, a belső falfelületek, a homlokzati nyílászárók mintáztatásánál a megrendelővel közösen jártak el és a munkát a hatósággal, az építész tervezőkkel folyamatosan egyeztetve végzik.

A jövő héten eltávolítják a homlokzati állványokat, majd következik a külső körletrendezés és a belső berendezési tárgyak, padok visszahelyezése, valamint a restaurátorok által készített fa nyílászárók beépítése.

Bujdosó Antal főépítésvezető és Kutyej Pál igazgató lelkész

 

Kutyej Pál, az evangélikus egyház békéscsabai igazgató lelkésze a beruházás szükségességével összefüggésben úgy fogalmazott: Békéscsaba, a békéscsabai nagytemplom a méretéből adódóan a magyarországi evangélikus egyház zászlóshajója. Mint mondta, ennek a pozitívumait a mai gyülekezet is élvezi. Meghatározó, fontos, várostörténeti, történelmi szempontból is lényeges épületről van szó.

– Nagy  örömöt és még ennél is nagyobb felelősséget jelent ez az örökség, Európában és a világban is ritkaságnak számít, hogy két ilyen jelentőségű templom egymástól 20 méterre működjön folyamatosan az építésüktől fogva – fogalmazott. A kisebb, vagyis az öregtemplom 500, míg a Közép-európai vetületben a legnagyobb templomként említhető csodálatos épület 3500 férőhellyel bír.

Az igazgató lelkész azt is kifejezte, szeretné, ha a köztudatban az öregtemplom kifejezés élne a kistemplom helyett, mivel ez a megnevezés helytállóbb, pontosabb lenne. Reményei szerint a műszaki átadási-átvételi folyamat november végére lezárulhat, ami után a hívek a remények szerint advent második vasárnapján vehetik birtokba a város legrégebbi műemléki középületét.

 

Galéria

További programok »

Itthon

Szarvas Város Napja – 302. születésnapját ünnepli a település

Kedden ünnepelték Szarvason a város újratelepítésének 302., és várossá nyilvánításának 58. évfordulóját. A napot a település három fontos helyszínén kezdték, az Erzsébet ligetben felavatták Sisi szobrát, majd a Letelepedési Emlékkövet koszorúzták meg az Ótemlomnál, ezt követően pedig zászlókat avattak a Történelmi Országközépnél.
2024. július 23. 16:39
FEL