A gyermek egész életére kihat, hogy mit eszik az első években

2018. október 13. 16:34 | behir

A gyermekkori helytelen táplálkozásnak felnőttkorban akár komoly következményei is lehetnek. Az első három év a későbbi étkezési szokások alakulásában is fontos szerepet játszik. A táplálkozás mellett pedig a mozgás is hozzájárul az egészséges életmódhoz.

Egy gyermek első három életévében elfogyasztott étel jelentősen meghatározza a későbbi egészségi állapotát – jelentette ki Takács István belgyógyász. Elmondta, számos olyan betegség van, amelynél a kisgyermekkori állapot befolyásolja a felnőttkori betegség megjelenését. Példának említette az elhízást, ugyanis felmérések mutatják, hogy azok a gyermekek, akik 3 éves korukban elhíznak, 80 százalékban felnőttkorukban is túlsúlyosak maradnak.

A felnőttkori túlsúly pedig számos más betegség kialakulásához vezethet, mint például a 2-es típusú diabétesz, a magas vérnyomás vagy a különböző szív- és érrendszeri problémák – magyarázta Takács István a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

 

Születéstől fogva fontos az odafigyelés

 

Sok szülő úgy véli, gyermekük majd a későbbi évei során kinövi az elhízást, és ráérnek korrigálni a táplálkozási szokásaikat, azonban a belgyógyász szerint ezt a tévhitet mindenképp el kell felejteni, és már a gyermek születésétől fogva oda kell figyelni az étkezésére.

A gyermek születése után, az anyatejes táplálás elhagyásával erősen meghatározott, hogy mit ehet egy gyermek. Takács István elmondta, a tapasztalatok azt mutatják, hogy az anyatejes etetés után a szülők viszonylag gyorsan felnőtteknek való táplálékot adnak a gyermeknek. Hangsúlyozta, ez egy rossz szokás, ugyanis ezek az ételek nem fedezik egy kiskorú gyermek szükségleteit. Fontos ásványi anyagokra, mint például vasra, kalciumra és a különböző vitaminokra van szüksége egy kisgyermek szervezetének – fűzte hozzá.

 

A gyermek születése előtt is meghatározó a táplálék

 

A gyermek életében már a magzati fejlődés időszakában az anya által fogyasztott ételek és italok is meghatározók – erről már Erdélyi Sipos Aliz, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára beszélt a rádió műsorában. Elmondta, egy kutatás alapján kiderült, hogy a kismamák 40 százaléka változtat csak étrendjén a várandósság ideje alatt. Sokan félreértelmezik azt is, hogy hat hónapos kor után nem helyettesíteni, hanem csak kiegészíteni kell más táplálékforrással az anyatejet. Felhívta a figyelmet arra, hogy a 2-3 éves gyermekek 99 százalékánál magas a só bevitele.

 

Szigorú szabályokhoz kell kötni az étrendet

 

Szigorú szabályok alapján kell felépíteni és kidolgozni a gyermekek étrendjét – hangsúlyozta a szakértő, és hozzátette, hogyha bizonytalanok vagyunk, ma már számos dietetikus és táplálkozási szakember tanácsát kérhetjük.

Egy szülőnek ismernie kell a mértékletesség fogalmát is, tehát, ha a gyermek édességre vágyik, ne egy egész tábla csokoládét adjunk neki, hanem annak csak egy kicsiny részét – magyarázta Kovács Viktória Anna, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés Egészségügyi Intézetének munkatársa. Úgy véli, egyes ételekre egyáltalán nem is lenne szüksége az embereknek, ilyenek például az energiaitalok és a különböző szénsavas, cukros üdítőitalok. Elmondása szerint gyermekeinket is arra kell nevelni, hogy ezek az italok egészségtelenek és károsak a szervezetre.

 

A mozgás minden életkorban fontos

 

Szülőként mutassunk példát a gyermekünknek. Ha azt látja, hogy anya és apa is szeret mozogni, valószínűleg a későbbiekben is szeretni fogja a különböző sport- és szabadidős tevékenységeket – mutatott rá Kovács Viktória Anna.

A mozgásra hívja fel a figyelmet az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány programja is, amelynek a célja, hogy az ovisportpályák működésével támogatást nyújtson az óvodás korú gyermekek mozgásához, képességeinek fejlesztéséhez, sportolásához és az utánpótlás-neveléshez. Az alapítvány támogatja, hogy a gyermekek a szabadidejüket a szabadban, aktív mozgással töltsék el. Ennek jelentős szerepe van az egészségmegőrzésben, valamint az egyértelműen a mozgáshiányból fakadó betegségek megelőzésében. Magyarországon már 341 óvodában épült ilyen pálya.

Forrás: Kossuth Rádió, hirado.hu

 

FEL