A Gesztuskirály újra Békéscsabán állít ki

2022. június 27. 18:50 | behir

Az oly sokak által ismert és békéscsabainak tartott Scholtz Endre festő és tanár 1966 óta él a városban.

Középiskolai tanulmányai során a Rózsa Ferenc Gimnáziumban Mladonyiczky Béla szobrászművész formálta és irányította. A Juhász Gyula Tanárképző Főiskola földrajz-rajz szakán Cs. Pataj Mihály volt a mestere. 1983-ban szerzett diplomát. Mesterének tekinti a Békéscsabához szintén kötődő keramikusművészt, Takács Győzőt is. Első szakmai elismerését 1986-ban Mártélyon szerezte, amikor neki ítélték az utánpótlás művészfórum I. díját. A Művészeti életpálya elismerés és a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetés birtokosa.

1981 óta közel 150 kiállítást rendezett Magyarországon, Ausztriában és Franciaországban. Tagja a Független Magyar Művészek Országos Szövetségének és a Független Alkotók Művészeti és Művelődési Egyesületének. Világrekordot döntött 2011-ben, amikor egyedülálló módon megszervezte A világ legnagyobb képbemutatása című villámtárlatát, amelyen félezer Scholtz Endre-művet emeltek önkéntes kezek egyszerre a magasba. A képekből álló sor ezer méter hosszúságú volt.

A rendkívül termékeny, már eddig is több ezer képet festett alkotó stílusa igen jellegzetes. Lendületes gesztusokkal, erőteljes színekkel építi fel képeit, amelyek tárgya legtöbbször a természeti és az épített környezet. Akrillal és pasztellal dolgozik.

Magyarországon négyezer festménye található közintézményekben és magángyűjtőknél. Művei fellelhetőek többek között Koncz Gábor, Huszti Péter és Zorán gyűjteményében is.

A Munkácsy Mihály Múzeum A fény palettája. Scholtz Endre festészete című kiállításának megnyitója 2022. június 30-án, csütörtökön 17 órakor lesz a Munkácsy Mihály Múzeumban. 

A Munkácsy Mihály Múzeum Rell Lajos Termében augusztus 28-ig látható tárlat koordinátora Gyarmati Gabriella művészettörténész.

További programok »

Kultúra

Jövő héten indul a Jankay Art Apartman program

Jankay Art Apartman elnevezéssel indul az ország első képzőművészeti tehetségfeltáró programja augusztus 25-én, Békéscsabán. A művészetek kedvelői a workshopokkal színesített, négy napon át tartó programon ismerhetik meg a meghívott fiatal alkotóművészeket, este pedig bemutatkozó vetítéseket nézhetnek meg az Árpád sor 2. szám alatt.
18:46
FEL