Hosszú sorok álltak pénteken délután a Szent István téren, ahol a városunkban élő nemzetiségek kínáltak különböző ételeket a látogatóknak. A rendezvény célja, hogy minden helyi nemzetiség bemutathassa gasztronómiáját és ez közelebb hozza egymáshoz az embereket.
– Első alkalommal hívtuk életre a programot, de remélem, hogy a jövőben is lesz lehetőségünk megismételni. Nagy öröm számunkra, hogy bemutathatjuk a kultúránkhoz fűződő főzési hagyományainkat, és az is, hogy szép számmal akadnak érdeklődők – fogalmazott Kovács Erzsébet Békéscsaba roma önkormányzatának elnöke.
A vármegyeszékhely lakossága etnikai szempontból igazán színesnek mondható, a városban élnek romák, románok, lengyelek, németek, szlovákok és ukránok is. A programon mind a hat nemzetiség képviseltette magát és hagyományos ételeit kínálta a látogatóknak.
– Kulist készítettünk, ami lényegében a kozákok és a csumákok jellemző fogása, mivel ez a legegszerűbb tábori étel. A kozákok egy harci réteg volt Ukrajnában, a csumákok pedig szállítók, kamionosok. Hús az étel alapja, de a szalonna, hagyma és a köles sem maradhat ki a bográcsból – osztotta meg Potapenko Alexander Békéscsaba ukrán önkormányzatának elnöke.
A tradicionális ukrán főétel mellett a főtérre látogatók megkóstolhatták a szlovák haluskát, a cigány káposztát, de a német lekvár sem maradt le a kínálatból.