A fiataloké a jövő – a pályaorientáció fejlesztésén dolgozik az iparkamara

2018. november 23. 08:55 | Kovács Andrea

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Fejlesztési és Képzési Bizottsága több éve foglalkozik azzal, hogy olyan módszereket dolgozzon ki, amellyel segítik a fiatalok pályaorientációját. Az iparkamara annak érdekében rendezett konferenciát, hogy a jövőképpel foglalkozó kutatókkal együttműködve próbáljanak alternatívákat felvázolni és ezek segítségével tanácsot adni a felnövekvő generációnak.

 

 

Vozár Márton, a  bizottság elnöke elmondta,  a nemzetgazdasági szereplők jogos érdeke, hogy minél előbb megoldódjon a munkaerőhiány. Hozzátette: az egyre felgyorsuló, új igényeket támasztó világban szeretnék megtalálni azokat a módszereket, amelyekkel elősegítik, hogy a munkaerőpiac igényeinek megfelelően válasszanak pályát a fiatalok. Nagyon sok szakmunkásra lenne szükség, de ma még inkább mindenki egyetemre akar menni. Ennek megoldása évek óta központi téma.

A konferencián előadó Nemes Orsolya generációkutató tanácsadó elmondta, nagyon fontos azt látni, hogy merre halad a világ, mik a jövőbeni trendek, hiszen ez határozza meg azt is, hogy mit kell tennünk a most felnövekvő nemzedékkel. Hogyan kell oktatni őket, miként kell viselkedni velük, annak érdekében, hogy megállják a helyüket 20 év múlva, egy olyan világban, ahol 10 mai óvodásból hat olyan pozícióban lesz ami ma még nem is létezik.

– Nem tudjuk még pontosan milyen lesz, de azt látjuk, hogy gyökeresen más lesz ez a  világ, mint amiben az eddigi generációk felnőttek. A család és az oktatás szerepe fel fog értékelődni, hiszen nagyon fontos, hogy legyen olyan biztos pont a gyerekeknek az életében, amire később alapozni tudnak, ahonnan mernek elindulni, kísérletezni –mondta a generációkutató.

 

Oktatás

FEL