A fesztiválon elkészülő összes kolbász körbeérné Békéscsabát

2019. október 7. 13:14 | behir

Csak a versenyeken tízezer kiló kolbászt gyúrnak október 24-27. között a 23. Csabai Kolbászfesztiválon a városi sportcsarnoknál. A négynapos rendezvényen elkészülő összes kolbász körbeérné Békéscsabát. Interjú Hégely Sándoral.

Az idei fesztivál újdonsága, hogy az ifjúsági versenyt a nagyszámú jelentkezés miatt két napon bonyolítják le, korosztályok szerint. A főattrakció a szombati gyúrás 750 csapattal, és az eddigieknél jóval gazdagabb lesz a vasárnapi családi nap programja is. Minderről Hégely Sándor fesztiváligazgatóval beszélgettünk.

 

–  Körbejárta már az idei területet vagy megy ez már, mint a karikacsapás, a kolbászkészítés?

– A jó házigazda gondosságával kell mindent alaposan megtervezni, hogy kényelmesebb, rendezettebb, szellősebb legyen a fesztivál a sportcsarnokban és zöldövezetében, valamint a Gyulai úton. A szakhatóságok által előírtaknak is meg kell felelnünk. Jól haladunk, és hamarosan elkezdjük a sátorváros felépítését. Ez 15 ezer négyzetmétert foglal magában, de összesen 40 ezer négyzetméteren zajlik a rendezvény.

 

– Az ifjúsági gyúrást is azért rendezik két napon, hogy jobban elférjenek a csapatok?

– Emlékszem még ennek a versenynek a kezdeteire, amikor a gyermekek csak a szülők, nagyszülők, pedagógusok unszolására jöttek kolbászt készíteni, őrizni és ápolni ezt a nemes hagyományt. Mostanra viszont eljött az idő, hogy ketté kellett választani az ingyenes ifjúsági versenyt. A fesztivál nyitónapján az óvodások, általános iskolások, pénteken a közép- és főiskolások, valamint egyetemisták töltik a kolbászt 200-200 csapattal. Természetesen a nyitónapon megrendezzük a nyugdíjas klubok, egyesületek, civil szervezetek, nagycsaládosok és hátránnyal élők támogatott gyúróversenyét is. Így például az unokák is megnézhetik a nagyszüleiket, hogyan készítik a kolbászt, illetve odahívhatják őket az asztalukhoz.

 

– Tavaly kezdték több programmal ráirányítani a figyelmet a hungarikumok közé sorolt mangalicára.

– Ezt folytatjuk idén is, a vasárnap a családi nap mellett a mangalica népszerűsítésének a napja is lesz. Ennek az őshonos magyar fajtának a húsából rotyognak majd az ételek a bográcsokban a töltöttkáposzta-főző versenyen, valamint a csapatok ilyen húsból készített kolbászokkal versenyeznek vasárnap. Disznóvágást naponta rendezünk a Csabai Kolbászklub tagjai által, vasárnap mangalicát dolgoznak fel, csodálatos szalonnákat, sonkák készítenek. Az egyik napon az idei vendégváros, Érsekújvár csapata is bemutatja, náluk miként dolgozzák fel a sertést. Hagyomány a Gourmet Bistro működtetése is. Ezt az exkluzív helyet azért hoztuk létre a fesztiválon belül, hogy a résztvevők a családjukkal, vendégeikkel vagy üzleti partnereikkel különleges kulináris színvonal mellett élvezhessék a fesztivál hangulatát.

 

– A vasárnapi családi napot miért kezelik kiemelten?

– Minden korosztálynak programokat kínálunk a fesztivál négy napja alatt. Fellépnek a legnépszerűbb előadók, többek között a Saragossa Band, Kowalsky meg a Vega, a Neoton Família Sztárjai, a Magna Cum Laude, a Halott Pénz, a Punnany Massif, a Follow the Flow. Lesz Retro Rádió Party, benne TNT, Cory/Happy Gang, Kefir/V-Tech/, DJ Dominique. Koncertezik Horváth Tamás, a Bagossy Brothers Company is. A fiataloknak DJ  Metzker Viktória, DJ Szecsei,  DJ Lotfi Begi, DJ Hlásznyik, DJ Dandee, DJ Seolo szolgáltatja a jó hangulatot. Minden este video retro discóval zárjuk a napot. Október 25-én, pénteken országos GamePub League of Legends E-sport verseny várja a közönséget. A családi napon a gyermekeknek a Kicsi Gesztenye Klubbal, a Buborék és az Alma Együttessel, valamint a békéscsabai Napsugár Bábszínház Bolondos mesék című előadásával is kedveskedünk Ezen a napon a tíz év alattiaknak ingyenes a belépés, és a sült kolbászt, hurkát, cigánkát is féláron árusítják a vendéglátóhelyeken.

 

– A szórakoztatás bőséges kínálata mellett milyen lesz a csabai vastagkolbász felhozatala?

– A kistermelői sátor ismét megtelik kolbászkészítőkkel és portékáikkal. Sokan a fesztiválokon szereztek maguknak vásárlói kört, és vannak újak, akik most ismertetik meg áruikat a vendégekkel. Azt szoktam mondani, hogy a fesztivál egyfajta ,,keltetői” funkciót is ellát, új szereplők születnek a csabai kolbász piacán, felnőnek, majd már annyi terméket adnak el egész évben, hogy a bevételből ellátják a családjukat is. Ezenkívül apáról fiúra száll a kolbászkészítés hagyománya. Nem egy olyan kolbászkirálya van a rendezvénynek, aki az édesapját követve nyert a szárazkolbászversenyen.

 

– Ha ez szóba jött, a megmérettetés ismét felvezetője lesz a fesztiválnak.

– Segíti a ráhangolódást, és az október 10-ei nap csak arról szól, hogy a 40 tagú szakmai, közéleti és médiazsűri kiválasztja a kiváló termékek közül a legkiválóbbakat. A Rendezvénypajtában eredményt is hirdetünk, de a díjakat a kolbászfesztiválon adjuk majd át.

 

– A rendezvény iránti érdeklődés idén is növekszik?

– Minden évben azt gondoltuk, hogy ezt már nem lehet fokozni, mégis sikerült, várják a látogatók a fesztivált. A népszerűségét jelzi, hogy Békéscsaba 50 kilométeres sugarú körzetében már alig lehet szálláshelyet találni. A 20. rendezvényen számoltam ki, hogy az addigi fesztiválokon készített kolbászok hossza elérne a Viharsaroktól a fővárosig. Azóta ez a kolbászhossz tovább nőtt, de a szlogen maradt: A csabai Csabán az igazi!

 

Forrás: Csabai Kolbászfesztivál

További programok »

Itthon

Takács Árpád koordinálja a Békés megyei gázkitermeléssel összefüggő feladatokat

A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé, valamint kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánította a Békés megyei Nyékpuszta nem hagyományos földgázmező további kutatását, fejlesztését célzó Corvinus projektet. Orbán Viktor miniszterelnök a beruházással összefüggő kiemelt jelentőségű ügyekben a koordinációs feladatok ellátására Takács Árpád Békés megyei főispánt jelölte ki.
2022. augusztus 12. 19:39
FEL