A feljutás után, átalakulás közben – Papp Bálint értékelt

2022. június 3. 18:58 | Hidvégi Dávid

Sikeres szezonon van túl a Békéscsabai Előre NKSE együttese, amely megnyerte a női kézilabda NB I/B-t, ezzel pedig visszajutott az élvonalba. Az idényt Papp Bálint, az együttes vezetőedzője értékelte. A folyamatos közös munkánkra való tekintettel tegeződtünk.

– Beszéljünk egy kicsit a szezon előtti időszakról! Nyáron vetted át az együttest, milyen volt akkor a csapat?

– Nyáron egy új csapatot kellett építeni, hiszen a Békéscsaba elbúcsúzott az első osztálytól. Már a tavasz folyamán elkezdtük egy olyan keret kialakítását, amellyel reális esélyünk volt a visszajutásra. Arra az esetre is próbáltunk felkészülni, ha esetleg bennmarad a csapat, hiszen akkor egy olyan ütőképes keretet kellett volna kialakítani, amellyel reális esélyünk lehet a következő idényben is megőrizni az NB I-es tagságot.

 

– A csapatnak először az NB I/B keleti csoportjában kellett teljesítenie. Hogyan értékelnéd a szezonnak ezt a részét?

– Az egy nagyszerű siker volt, nagyon szépen dolgoztak a lányok. Úgy gondolom ez köszönhető annak, hogy rendkívül jó alapozáson vettünk részt. A felkészülés során sok NB I-es csapattal játszottunk, avval a játéksebességgel készültünk. Keleten az alapszakasz százszázalékos megnyerése nagy eredmény volt számunkra, ami nagyban befolyásolta a tavaszi menetelésünket.

 

– A szezon középen már látszott, hogy melyek lesznek azok a csapatok, amelyek ott lesznek az NB I/B felsőházában. Kicsit döcögősen indult az együttes felsőházi szereplése, erre hogyan emlékszel vissza?

– Igen, ott volt egy kicsi problémánk, hiszen hirtelen a két stabil hármas védőnk, akik addig nagyon nagy biztonságot adtak a csapatnak, Giricz Laura és Gyimesi Kitti egymást felváltva estek ki. Nem volt őket könnyű egyik napról a másikra pótolni. Úgy gondolom, volt egy pici kisiklás, de a csapat nagyon szépen, összekapaszkodva, egymást segítve kiugrott a gödörből. Ezután maximálisan teljesítettük a célunkat.

 

Fotó: Such Tamás / behir.hu

 

– A csapat megnyerte a bajnokságot, összességében hogyan értékelnéd a felsőházi teljesítményt?

– A felsőházban elbukott mérkőzéseket sajnáljuk, hiszen egy-két mérkőzés volt, ami fájó, de ha az egész éves teljesítményünket értékeljük, akkor egy nagyon szép sikert és magabiztos feljutást értünk el a bajnoki cím megszerzésével. Ahogy az előbb említettük százszázalékosan jutottunk a felsőházba, ahol így már kialakult egy elég tetemes pontelőny a harmadikkal szemben. Úgy gondolom a felsőházi rájátszásban megmutatkozott az, hogy ott már az 5-5 legjobb csapat játszott egymással. Történtek pontveszteségek, nem csak nálunk, hanem a közvetlen riválisoknál is. Egy magabiztos feljutást sikerült ünnepelnünk év végén amiért nagyon sokat dolgoztak a lányok, amihez jár a gratuláció.

 

– Mikor indul a felkészülés az NB I-re?

– Július 11-én kezdjük meg a felkészülést a következő szezonra. Bízunk benne, hogy eredményesen kézilabdázunk majd. A csapategységet mindenféleképpen meg kell tartani és azt a mentalitást is, amellyel a lányok idén dolgoztak. Múlt csütörtökön, az évzárónkon elmondtam nekik, hogy szintet kell lépniük, meg kell tartaniuk ezt az egységet és munkamorált, de sebességben és mindenben másban fejlődniük kell az NB I-hez.

 

– Vannak távozók és érkezők. Mennyit változik a keret nyáron?

– Sajnos ilyenkor mindig vannak távozók, de hála Istennek már érkező oldalon is írhatunk fel játékosokat. Bízunk benne, hogy tudunk még erősíteni, hiszen az első osztályhoz ez kell, már csak azért is, mert több kulcsjátékos eligazolt a csapatunktól. Az ő pótlásuk nem egyszerű. Ahhoz, hogy az NB I-ben sikereket tudjunk elérni megfelelő minőségű játékosok kellenek a keretbe.

 

– A másodosztályban magyar játékosokra kellett építeni, lesznek e légiósaitok az NB I-ben?

– Már egy légióst igazoltunk Marina Razum horvát válogatott kapus személyében. Sajnos nem tudtunk olyan magyar kapust idehozni, aki Békéscsabán szeretett volna védeni, illetve nagyon sok hálóőrnek már volt szerződése a következő évre.

További programok »

Sport

Óriási bravúr! Az Előre NKSE idegenben győzte le az El-ben szereplő Siófokot

A 6. helyezett Siófok otthonában folytatta a női kézilabda NB I küzdelmeit a 12 fordulót követően utolsó előtti pozíciót elfoglaló Békéscsabai Előre NKSE kedden. A viharsarki együttes óriásit ment, hiszen a Mosonmagyaróvár ellen aratott siker után, immáron másodjára győzött le egy Európa-ligában szereplő együttest, ráadásul ez volt az első idegenbeli diadala ebben az első osztályú szezonban.
2023. január 31. 20:09
FEL