A fejlesztési miniszterrel egyeztettek a csabai fejlesztésekről

2017. június 17. 06:10 | Mikóczy Erika

Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterrel egyeztetett a békéscsabai fejlesztésekről és az azt célzó pályázatokról Hanó Miklós alpolgármester és dr. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. cégvezetője.

Hanó Miklós elmondta, a tárgyaláson számos fejlesztést és az Alföldvíz Zrt.-vel kapcsolatban felmerült kérdéseket is érintették.

– Az Alföldvíz Zrt.-t illetően szóba kerültek szakmai kérdések, de beszéltünk miniszter úrral a cég jegyzett tőkéjének felemeléséről, hosszú távú, stabil működésének biztosításáról is. Tárgyaltunk arról, hogy a Fürjesi út tervezése és megvalósítása folyamatban van. Fontos része volt a megbeszélésnek Békéscsaba gazdasági versenyképességének erősítése, a városi iparterületek, ipari parkok bővítése. Konszenzus volt a köztünk a miniszter úrral abban, hogy milyen fontos az M44-es út megépítése, ezzel egyidejűleg az iparfejlesztésre alkalmas területek felkutatása. Egyeztettünk arról, hogy a Szarvasi úti kerékpárút kialakításához a Magyar Közút Zrt.-vel való együttműködésre van szükség, hisz szeretnénk, ha minél gyorsabban elkészülne itt is a bicikliút – sorolta Hanó Miklós, hozzátéve, hogy körüljárták a CsabaPark fejlesztésének kérdését is.

Mint arról már olvashattak lapunkban, a CsabaPark fejlesztése több ütemben valósul meg. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében több mint egymilliárd forintból elsősorban a rendezvényhelyszínek, rendezvényterek kialakítását tervezik, hogy az a későbbiekben minőségi helyszíne legyen például a kolbászfesztiválnak.

– A TOP-on belül van még egy ütem, amelynek keretében mintegy 740 millió forintból valósulna meg egyebek mellett a parkerdő megújítása, a Trófea átalakítása, a sportturisztikai attrakciók kialakítása, például rekortán borítású futópálya építése. Ezekről beszámoltunk a miniszter úrnak, és kértük, hogy támogassa a CsabaParknak a Modern Városok Programján belüli, további fejlesztését is. A szakmai tartalom pénzügyi tervezése már erre vonatkozóan is megtörtént, most döntésre vár a támogatás. Ez utóbbiból szeretnénk megvalósítani például vízi színpad kialakítását a mesterséges tavon, játszóparkok, játszóterek kialakítását, a kalandpark jellegű fejlesztéseket, a kolbászudvar fejlesztését, tehát minden olyan elemet, ami komplexebbé teszi a CsabaPark turisztikai kínálatát – tudtuk meg dr. Sódar Anitától.

Hanó Miklós dr. Seszták Miklósnak megemlítette azt is, hogy mivel a volt ÁNTSZ épülete közvetlenül a CsabaPark mellett helyezkedik el, az jó lenne a további fejlesztéséhez. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. korábban már megkereste a várost azzal, hogy az önkormányzat vagyonkezelésébe adná az épületet. Az alpolgármester kérte a minisztert, hogy amennyiben pénzügyi lehetőség mutatkozik rá, engedélyezzék azt is, hogy az ÁNTSZ épülete, a Modern Városok Program keretében, a CsabaPark egy fejlesztési eleme lehessen. Itt az elképzelések szerint lenne egy fedett játszó-komplexum, de szállások, garzonlakások kialakítása is szóba került.

Hanó Miklós továbbá megemlítette a miniszternek, hogy a mezőmegyeriek régi vágya egy műfüves labdarúgópálya kialakítása az ottani sportpályán. Mivel azonban a terület állami tulajdonban van, és a szabályok szerint állami tulajdonban levő területre nem adhat be pályázatot a város, az alpolgármester felvetette: amennyiben lehetősége van, a miniszter úr segítsen elérni, hogy a területet városi tulajdonba adják, így már pályázhatna az önkormányzat a sport célú beruházásra.

Hanó Miklós végül hozzátette: dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter pozitívan állt a felvetett kérésekhez. Az alpolgármester bízik benne, hogy a miniszter segíthet a szüksége együttműködések megerősítésében, a fejlesztések minél hatékonyabb és gyorsabb megvalósításában.

További programok »

FEL