A falusi turizmus aktuális kérdéseit boncolgatták

2016. november 12. 16:42 | Laczkó Viktória

Egyre népszerűbb a falusi turizmus, megyénkben például megduplázódott az eltöltött vendégéjszakák száma az elmúlt években. A szállásadást egyéb szolgáltatásokkal tehetik vonzóbbá a területtel foglalkozók. A falusi turizmus aktuális kérdéseivel és fejlesztési lehetőségeivel foglalkoztak egy szarvasi szakmai fórumon.

Megyénkben körülbelül százhatvanan foglalkoznak falusi turizmussal, szállásadással. A falusi szálláshelyek, autentikus környezet és gasztronómia egyre népszerűbbek a pihenni vágyók körében, az eltöltött vendégéjszakák száma az elmúlt években megduplázódott.

- Az elmúlt években meg tudtuk duplázni a vendégéjszakák számát itt Békés megyében. Ebben az évben el fogjuk érni a százezres számot, ami egy nagyon szép előrelépés és nagyon bízunk abban, hogy ez tovább fog nőni és egyre emelkedni fog ez a szám - fogalmazott Dankó Béla.

A Békés Megye Falusi Turizmusáért Egyesület elnöke szerint a megyében fellelhető értékek vonzóak a turisták számára: - Gyönyörű természeti értékeink vannak a megyében, a gasztronómiánk az kiemelkedő és országos, sőt nemzetközi hírű a Békés megyei gasztronómia. 

Az egyre komolyabb rendezvények, fesztiválok is hozzájárulnak a falusi turizmus sikeréhez – véli az elnök.

Országosan is nő a falusi turizmussal foglalkozók és az eltöltött vendégéjszakák száma – mondta el Szalók Csilla. A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetség elnöke szerint: - Szívesen fizetnek is érte, sőt megfizetik a minőségi szolgáltatást, sőt elvárják. Tehát ma már a vidék ma már nem azzal kapcsolódik össze, hogy egy kicsit egyszerű és olcsó, hanem azzal, hogy különleges és a különleges mellé nagyon sok különleges élményt ad és tudjuk, hogy meg is kell fizetni azt.

A szakember szerint a falusi turizmussal foglalkozóknak a termék és a szolgáltatásfejlesztés a fő feladatuk. A versenyben a többletszolgáltatás dönthet leginkább.

FEL