800 millió forintos fejlesztés Szarvason, az öntözésfejlesztés érdekében

2023. január 17. 15:58 | Papp Ádám Sándor

Az Agrárminisztérium 800 millió forint támogatásával komplex öntözésfejlesztési rendszert hoztak létre Szarvason. A beruházás részeként elkészült az Öntözésfejlesztési Bemutató Gazdaság és Képzési Központ, kialakították a precíziós öntözésre alkalmas, konzolos öntözőrendszert és két hektáron az árasztásos öntözési mintaterületet is rekonstruálták.

A klímaváltozás hatásai egyre inkább kihatnak a mezőgazdasági termelésre – fogalmazott beszédében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora. Dr. Gyuricza Csaba a szarvasi gyakorlati képzőhely fontosságát abban látja, hogy a gazdák megismerkednek a legmodernebb eszközökkel és az öntözési, vízmegtartási technológiákkal.

– Az öntözésfejlesztésben óriási lehetőség van Magyarországon, az elkövetkező időszakban biztos, hogy nagy fejlődés lesz ezen a területen. A legkorszerűbb technológiák gyakorlati alkalmazáshoz minden az oktatásánál, a kutatásnál és a legújabb technikák megismerésénél kezdődik – mondta a rektor.

A térség országgyűlési képviselője örömét fejezte ki, hogy Szarvason megmarad a felsőfokú képzés és országosan is ritkának számító kurzusokat tartanak a városban. Dankó Béla hangsúlyozta: az öntözés terén Magyarország az uniós átlag alatt van, ezért a vízgazdálkodás területén kell előrelépni a jövőben.

– Nagyon fontos, hogy a legmodernebb technikával, precíziós öntözéssel dolgozzunk, amellyel nagyon sok vizet lehet megspórolni. A technológia lényege, hogy csak oda kell öntözni, ahol szükség is van a vízre. Az öntözésen túl lényeges, hogy megfelelő mennyiségű víz legyen a talajban is. Többek között ezek miatt fontos, hogy a gazdálkodók ezekhez az ismeretekhez is hozzájussanak – hangsúlyozta a képviselő. 

Az eseményen az is elhangzott, hogy a szarvasi bemutató központban gyakorlati és elméleti öntözési programokat, gyakorlati bemutatókat tartanak, továbbá ez lesz a január végén induló első növényvédelmi drónpilóta képzés helyszíne is.

További programok »

Gazdaság

Már az ötödik kutat fúrják a Sarkad melletti gázmezőn

A hétvégén elkezdődött az ötödik kút fúrása Nyékpuszta lelőhelyen. A Sarkad térségében feltárt szénhidrogénmezőn tavaly február óta üzemel az első kút. 2023-ban újabb kettőt fúrtak, az elmúlt télen termelésbe állt egy évekkel ezelőtt lemélyített másik is.
11:10
FEL