A Cella Hecc Társulat bemutatja: Miért ne kerülj börtönbe

Bűnmegelőzési céllal kelt életre a gyulai fogvatartottak legújabb darabja. 

Miért ne kerülj börtönbe c., a bűnmegelőzést céló előadással léptek színpadra a fogvatartottak a gyulai Erkel Ferenc Művelődési központban. A Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet rabjaiból szerveződött Cella Hecc Társulat nyolc tagja adta elő a börtönben lévő társaik által írt verseket a 8.-12. évfolyamos diákoknak.

A közel egyórás előadásban a rabtársaik által írt gondolatokat a Cella Hecc Társulat tagjai tolmácsolták a gyulai fiataloknak. A bűnmegelőzési céllal létrejött darabban Beszterczey Attila, színész segítette a fogvatartottakat, akik egymás után szavalták el a verseket. A rabok hónapok óta készültek az előadásra, heti két próbát tartottak.

Egyikük elmondta, hogy a színjátszó kör jó hatással van a benti kapcsolatokra. – Sokkal jobban tolerálnak egymásnak mindent, megnyílnak egymásnak. Szerintem ez a kinti életüket is nagyban segíti, mert elmerik mondani, hogy mit gondolnak, ha problémájuk van. Ez nagyban elősegíti a kommunikációt egymást között. – fogalmazott Zoltán. 

– A mai nap miatt nagyon izgultunk, mivel nagyon sok gyereknek adtuk elő darabot és abban bízunk, ha ebből a sok gyerekből már csak egynek, kettőnek tudunk olyan példát mutatni, hogy ne kerüljön be, már akkor megérte. – mondta el az előadás után Attila, aki másfél éve tagja a társulatnak. 

A teremben több önkormányzati képviselő, kormányhivatali dolgozó jelent volt, de a darab elsősorban a közönség soraiban ülő fiatalok figyelmét próbálta felhívni. Az egyik nyolcadik osztályos tanuló így látta a színdarabot: – Nagyon tetszett az előadás. Egy nagyon jó figyelemfelhívás volt tulajdonképpen, hogy amikor az éltben azokhoz a pontokhoz jutunk, amikor választanunk kell, akkor nem biztos, hogy mindig a könnyebb utat kell választanunk, hanem mindig azt, amelyik helyes.

Az ehhez hasonló csoportos foglalkozások a beilleszkedést is megkönnyítik a fogvatartottak számára – mondta el a börtönparancsnok. A két éve alakult börtönszínház tagjai évente három-négy alkalommal jelennek meg közönség előtt. – Amikor ezt a mai produkciót először néztem meg – ez most áprilisban a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban volt – akkor fogalmazódott meg bennem ez a vélemény, az akkori visszajelzések alapján is, hogy önmagában csak ez a műsor bűnmegelőzési céllal is megállhatja a helyét. – közölte Hafenscher Csaba Zoltán bv. parancsnok. 

A Cella Hecc Társulat következő előadása június 9-én 18 órától a vígadóban látható. A Kukás Guru című bohókás darabot adják elő, amivel a Büntetés-végrehajtási Országos Parancsnokság által meghirdetett börtönszínházi találkozóra is neveznek, melynek regionális döntője június 30-án, Szegeden lesz.

Megosztás:

Címke: , ,