A britek: megadóztatnák a Facebookot és a Google-t

2018. október 30. 18:46 | behir

"Digitális adót" vetne ki a nagy technológiai cégek, köztük a Facebook és a Google helyi bevételére Nagy-Britannia, elsőként a fejlett országok közül - olvasható a Portfolio internetes felületén. 

Philip Hammond pénzügyminiszter hétfőn bejelentette: az 500 millió fontnál nagyobb globális bevétellel rendelkező technológiai cégek Nagy-Britanniában keletkező bevételét adóztatnák meg 2%-os kulccsal. Az intézkedéstől 400 millió font bevételt remélnek.

A terv kidolgozás alatt áll, 2020 elejéig biztosan nem léptetik életbe. Elsősorban a keresőmotorokat, a közösségi médiát és az online piactereket szeretnék megadóztatni, az adóalap meghatározásának bizonytalansága és a vállalatok reakciójának kiszámíthatatlansága miatt azonban az éves bevételterv egyelőre nagyon bizonytalan.

Fejlett országban még nem alkalmaznak ilyen "digitális adót" a technológiai szektorban - emlékeztet az üzleti napilap online cikke. Egyre több országban fontolgatják azonban, hiszen a gazdasági aktivitás egyre nagyobb arányban az online térben zajlik.

A technológiai cégek egyik lobbiszervezete, a washingtoni székhelyű Information Technology Industry Council már tiltakozott is a brit kormány terve ellen, mondván, az befagyasztaná a szigetországi befektetéseket és akadályozná az összes cégméretben működő vállalat számára a munkahelyteremtést.

 

Forrás: Portfolio.hu 

További programok »

Világ

Sok, építkezés miatt kivágásra ítélt fa megmenthető lenne

Fakivágások miatt háborognak sokan, mert építkezések útjában áll, ezért ledózerolják a növényeket. Pedig sok fát pusztán azzal is meg lehetne menteni, ha a rendelkezésre álló adatbázisokat összevetnének, vagy többet költenének a beruházásra. Varsóban pont ez történt – írta meg a HVG.
2019. augusztus 22. 06:08
FEL