Állítsuk le a mobilt, hogy ne hallja és rögzítse, amit mondunk

Facebook, Apple, Google, Samsung és Microsoft: lekapcsolhatjuk a hallgatózó szoftverekről a mikrofont.

Kényelmes, hogy a telefonon a virtuális asszisztensek közreműködésével billentyűzet használata nélkül hívást kezdeményezhetünk, elindíthatjuk a navigációt és megkérdezhetjük, melyik országnak ki a miniszterelnöke.

Ha nincs szükségünk a varázslatokra, ám zavar bennünket, hogy a hangunkkal, a telefonbeszélgetéseinkkel adatbázisok építéséhez járulunk hozzá, iktassuk ki a mikrofont.

Túl sok szakmai portál állítja, hogy az alábbi alkalmazások némelyike alapbeállításban nem csupán hozzáfér a mikrofonhoz, hanem rögzíti és továbbítja is a hallottakat – bőven találni erre a weben érveket és cáfolatokat egyaránt.

Mindenesetre, ha biztosra akarunk menni, hogy nem teszik ezt, akkor egyszerűen kapcsoljuk ki a beállításaikban a mikrofont.

 

Facebook

 

Az iPhone-felhasználók a Beállítások/Facebook menüpontban csúsztassák el a mikrofon kapcsolóját, ami zöldről fehérre váltva kikapcsol.

Android felhasználók (készüléktípusonként kissé eltérő elnevezések lehetnek) a Beállítások/Alkalmazások/Engedélyek pontban iktathatják ki a mikrofont.

 

Facebook mikrofon

 

 

Apple Siri

 

Még az iOS 8-cal vezette be az Apple a „Hey Siri” virtuális asszisztens szolgáltatását, amely életre kelti a Siri-t anélkül, hogy megérintenénk az iPhone-t. Bekapcsolt állapotban az iPhone mikrofonja mindig figyel és várja a „Hey Siri” parancsot.

Az Apple állítja, hogy az iOS készülék nem veszi a hangot, amíg nem hallja a “Hey Siri” –t, s csak a kérés rögzítése után tölti a hangfájlt az Apple szervereire a feldolgozáshoz. Akadnak, akik mégis aggódnak.

A „Hey Siri” kikapcsolása: Beállítások/Általános beállítások/Siri, csúszka zöldről szürkére.

 

Google

 

A Google megoldása, az „Ok Google” a Siri-hez hasonlóan hangutasításra működteti a keresőóriás asszisztensét.

Minden alkalommal, amikor „OK Google”-t, vagy más hangvezérelt funkciót használunk, a kérést rögzítik, és a felvétel a Google-fiókba kerül.

Szerencsére a Google kínál egy Saját fiók eszközt, amely lehetővé teszi a felvételek elérését és törlését. Akár le is állíthatjuk a felvételek készítését.

 

OK Google

 

 

Az „OK Google”-t Androidon a Beállítások/Google/Hangkeresés menüpontban lehet kikapcsolni.

 

Samsung Bixby

 

A koreai óriás – talán az egyre okosabb háztartási eszközök hálózatba kapcsolása miatt – legújabb prémiumkészülékein szintén bedobta Bixby néven a hangutasításos mesterséges intelligenciát. Ezt annyira fontosnak tartja a Samsung, hogy külön, dedikált hardveres gombot is kapott az alkalmazás.
Mount Everest Bixby valasza

 

 

Nem könnyű megszabadulni tőle, de lehetséges.

A Bixby gomb teljes letiltására és „újrafelhasználására” alkalmas például a bxActions – Bixby Button Remapper, s a BK Package Disabler (Samsung) telepítése. Segítségükkel kiiktatható a Bixby, s a gombja a felhasználó óhaja szerint mást csinál egy lenyomásra, mást két nyomásra, megint mást hosszú nyomásra.

A Samsung átlagosan havonta érkező frissítései ugyan átmenetileg kiiktatják a remappert, de azt pár érintéssel mindig újra lehet telepíteni.

 

Microsoft Cortana

 

Végül meg kell említeni a Cortana-t, a Microsoft hangvezérelt szolgáltatását.

Itt a „Hey Cortana” parancs az, mire a Cortana felhúzza a szemöldökét.

 

Cortana kikapcsolva

 

 

Windows 10-es számítógépen nyissuk meg a Cortana-t (csak angolul beszél) a legegyszerűbben például úgy, hogy a keresőbe írjuk a „Cortana” szót, s a „Settings”-ben állítsuk „Off”-ra.

 

Forrás: hirado.hu

 

Megosztás:

Címke: , , , , ,