Ezekkel a mobilokkal bevásárolhat

2016. május 18. 13:52 | Fekete Kata

A Blancco Technology Group diagnosztikai szoftverének segítségével az operátorok évente több millió telefont vizsgálnak át, az összegyűlt adatok pedig feltárják a meghibásodásokra vonatkozó trendeket. A vállalat közzétette első negyedéves jelentését az okostelefonok leggyakoribb hibáiról, melyből kiderült, hogy az androidos telefonok minősége nem tud lépést tartani az Apple termékeivel. Mialatt az iPhone-ok 25 százaléka hibásodik meg, az androidos készülékek 44 százalékánál jön elő valamilyen technikai probléma. Ezen belül a Samsung Galaxy S6, a Galaxy S5 és a Lenovo K3 modellek felelnek a problémák jelentős részéért, összesen 19 százalékáért. Ezalatt a Google folyamatosan növeli előnyét: az IDC adatai szerint minden 100 eladott készülékből 83 Android, 14 iOS és 3 Windows operációs rendszeren fut (forrás: IDC, 2015. augusztus).

„Az Android ellentmondásos operációs rendszer” – emeli ki a felmérés kapcsán Pat Clawson, a Blancco Technology Group ügyvezetője. Az egyik oldalról az Android a legnagyobb piaci részesedéssel bíró mobil operációs rendszer, a másik oldalról pedig úgy tűnik, hogy a készülékek teljesítménye sokszor elmarad iPhone-ok mögött, és még a népszerű androidos készülékeket is összeomló alkalmazások jellemzik.

A szakember szerint érdekes lesz látni, hogy a fenti képet megváltoztatják-e majd az idei új modellek – például a Samsung S7 és az LG G5, valamint a tervezett iPhone 7.

A jelentés további megállapításai:

- Az iPhone modellek közül az iPhone 6 és az iPhone 5s felel a legtöbb hibáért.
- Európában és Ázsiában a készülékek egyik legfőbb hibaforrása a Dual SIM. 
- Az androidos készülékek 77 százalékán szoktak alkalmazások összeomlani.
- Az androidos összeomlások jelentős része biztonsági alkalmazásokhoz kapcsolódik.
- A készülékmeghibásodások aránya lényegesen nagyobb Ázsiában (55%), mint Észak-Amerikában (27%) vagy Európában (35%). 
- A garanciális javításra visszavitt készülékek többségének nincs megállapítható műszaki problémája, ez az arány Észak-Amerikában a legmagasabb (73%), melyet Európa (65%), majd Ázsia (45%) követ.

A felmérés eredményei a Blancco SmartChk platformjának összegyűjtött adataiból származnak.

Közben eszmélt a Nokia, amely egy időre el volt tiltva a telefongyártástól, de most bejelentették: visszatérnek. Mint a HVG írta, bár az első okostelefonnak nevezhető készülékeket a Nokia gyártotta, az iPhone által megreformált szegmenst már nem látta át a finn gyártó: későn ébredtek, ráadásul bal lábbal indultak el. A Nokia telefonok népszerűsége és a cég pénzügyi mutatói is zuhanórepülésbe kezdtek, a történet azzal ért véget, hogy a Microsoft 2013-ban bejelentette: felvásárolja a Nokia telefongyártó részlegét. A 7,2 milliárd dolláros üzlet részeként a Nokia belement, hogy 2016 utolsó negyedévéig nem térhetnek vissza a telefongyártáshoz. És persze a tilalom lejárta után sem lett volna kötelező a dolog, de a mai bejelentés alapján úgy tűnik, látnak fantáziát a piacon, ezért aztán jönnek az új Nokia telefonok és táblagépek.

FEL