A Google gátat szabna a felhasználók nyomon követésének

2021. február 7. 10:10 | behir

A Google már dolgozik azon a megoldáson, ami korlátozná, hogy az alkalmazások nyomon kövessék a felhasználókat, illetve adatokat gyűjtsenek róluk.

A Google a jövőben gátat szabna a felhasználók nyomon követésének – írta meg a Bloomberg. A lap értesülése szerint a cég korlátozni szeretné, hogy az androidos alkalmazások más alkalmazásokon keresztül tudják követni a felhasználók tevékenységeit, valamint azt is, hogy mennyi adatot gyűjthetnek össze róluk. A Bloomberg úgy tudja, a fejlesztés egyelőre korai szakaszban van.

A beszámoló szerint a megoldás hasonló lehet ahhoz, amit az Apple vezetett be nemrég – és ami miatt a cupertinói cég össze is rúgta a port a Facebookkal –, ugyanakkor nem lesz annyira szigorú. Ennek oka épp az, hogy az üzleti partnereknek ne legyen túl nagy érvágás a változtatás.

Az Apple olyan megoldást akar bevezetni, aminek köszönhetően a felhasználókat egyfelől tájékoztatni kell, hogy milyen adatokat gyűjt róluk az adott alkalmazás, másfelől pedig lehetőséget kell adni nekik, hogy ők döntsék el, ezt milyen mértékben engedélyezik. Ez az App Tracking Transparency, amely eredetileg 2020-ban debütált volna, ám az Apple végül 2021-ra tolta el a bevezetés időpontját. A jelen állás szerint tavasszal érkezhet az új funkció az iOS 14.5-ös verzióba.

Bár a megoldásról nem közölt részleteket a Bloomberg, az valószínűleg hasonló lesz, mint amit a harmadik féltől származó nyomkövető sütik esetében használnak a Chrome böngészőben. Az egyensúly megtalálása a Google elemi érdeke, az elmúlt években ugyanis 100 milliárd dolláros bevétele volt a vállalatnak a hirdetésekből.

 

Forrás: hvg.hu

További programok »

FEL