Androidos fiaskó, a fertőzött applikáció ott lehet bárki telefonján

2019. augusztus 30. 08:48 | Sipos Gábor

Az Android áruháza, a Play Store újabb fertőzött programot dobott ki a kínálatából. Amennyiben a telefonon kéretlen reklámok, megnyíló és bezáródó alkalmazások jelennek meg, abban az esetben a telefon jó eséllyel fertőzött.

A legújabb probléma forrása a CamScanner nevű népszerű dokumentum készítő, fényképező alkalmazásban található. A program 100 milliós letöltő tábora eredetileg egy teljesen jól működő szoftvert használt, a gond a legutóbbi frissítéssel érkezett. A malware típusú vírus kéretlen reklámablakokat generál és további kártékony szoftvereket telepít a fertőzött készülékre.

A Kaspersky Lab munkatársai szúrták ki a veszélyes frissítést, ezt követően a Google munkatársai azonnal eltávolították a programot a kínálatból. Ennek ellenére a már Androidos eszközökön lévő 100 millió példányban letöltött program a legtöbb esetben a kártevővel együtt frissült, így rengeteg készüléken terjedt el.

Ha mostanában szokatlanul sok reklámablak ugrik fel, vagy eddig nem ismert fizetős szolgáltatások zavarják az internetezést a készüléken, akkor érdemes az app-ok közül törölni a nem ismert programokat, illetve a CamScanner nevű alkalmazást.

A Google-Play alkalmazás-áruház márciusban már 200 darab, augusztusban közel 100 darab alkalmazást törölt a kínálatából veszélyes kártevő jelenléte miatt.

FEL