Az Ipartestület már jól ismert, népszerű versenyei, mint az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek sikerét követve az Év Bejglije megmérettetés arra fókuszál, hogy kiemelje a minőségi alapanyagokból készülő ünnepi süteményeket, és közelebb hozza a fogyasztókhoz a kézműves bejgli valódi értékeit – írta kedden este a Magyar Cukrász Ipartestület.
„Hagyományos diós”, „Hagyományos mákos” és „Ínyenc” kategóriában lehetett nevezni a versenyre; utóbbiban különleges vagy vegyes töltelékű bejgliket vártak, de fontos szempont volt itt is, hogy a jelleget meghatározó alapanyagok szerepeljenek az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között (például gesztenye, dió, mák, gyümölcs és gyümölcskészítmények, kakaó- és csokoládétermékek, stb.).
A három kategóriában idén rekordszámú, összesen 59 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből álló zsűri, akik mellé „műkedvelő” zsűritagok is csatlakoztak.
Az ítészek közt találjuk többek között Babik Edit, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány főtitkára, Pass Szilvia cukrászmester (Aranyalma Cukrászda, Székesfehérvár), Sulyánné Benkó Katalin cukrászmester (Sulyán Cukrászdák, Gödöllő, Veresegyház), Andrész Zoltán cukrászmester – Andrész Cukrászda, Biatorbágy, Geleta Balázs cukrászmester (Geleta Cukrászda, Balatonlelle), Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető, Karl Zsolt cukrászmester (Karl Cukrászda, Dunaharaszti), Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke, illetve Pintér Zsolt cukrászmester (Kokó Cukrászda, Veszprém).
Az Ínyenc kategóriában több különleges ízkombinációval neveztek a kreatív szakemberek. Az olajos magvak közül a pekándió még mindig sláger, emellett a különböző fűszerekkel ízesített mogyorós töltelékek voltak a legkedveltebbek a versenyzők között. A gyümölcsök közül az alma, körte, málna, eper, meggy, sárgabarack, füge, narancs és a mandarin képviseltették magukat. Idén újdonság volt az ízesítők között a rózsavíz, az Earl Grey tea, a fenyőrügy szörp, a whisky és a gin.
A versenyeredmények:
Hagyományos diós kategóriában:
- Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: JÓKAI ZSUZSANNA – PRIM CUKRÁSZDA & CAFÉ, SZEKSZÁRD
- Ezüstérmes: BALOGH LÁSZLÓ – KÉZMŰVES CUKRÁSZDA, GYULA
- Bronzérmes: KISS KÁROLYNÉ – MAJOR CUKRÁSZDA, BUDAPEST
Hagyományos mákos kategóriában:
- Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: MÁRKUS BEÁTA – BEJÓ CUKRÁSZDA, BÉKÉSCSABA
- Ezüstérmes: NOVÁK ÁDÁM – REÖK KÉZMŰVES CUKRÁSZDA ÉS KÁVÉHÁZ, SZEGED
- Bronzérmes: VÉGH JÓZSEF – KRÉM CUKRÁSZDA, SZÉKESFEHÉRVÁR
Ínyenc kategóriában:
- Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: SÜTŐTÖKVARÁZS - KIMBERGER LILI ÁGNES – MÁK KÉZMŰVES CUKRÁSZDA, PILISCSABA
- Ezüstérmes: CSODALÁMPÁS BEJGLI – SZIKSZAI KRISZTIÁN – ILDIKÓ CUKRÁSZDA, SZARVAS
- Bronzérmes: MOKKA DIÓ – KISS KÁROLYNÉ – MAJOR CUKRÁSZDA, BUDAPEST
A több kategóriában is dobogós helyezést és ezzel a legmagasabb összpontszámot elérő versenyzőnek járó Év Bejglije Kézműves Nívódíj nyertese: KISS KÁROLYNÉ – MAJOR CUKRÁSZDA, BUDAPEST
Az Év Ínyenc Bejglije, a SÜTŐTÖKVARÁZS darált pirított tökmaggal, gyömbérrel, narancshéjjal és fahéjjal ízesített sütőtök töltelékkel készült bejgli különlegesség.