A békéscsabaiak igényei szerint újul meg a piac

2021. március 27. 14:38 | behir

Elkezdődött a békéscsabai térségi vásártér, vagyis a piac 8,2 milliárd forintos fejlesztése, melynek során elsőként parkolóház épül a gazdabolt melletti területen. A fejlesztés első ütemében 2022. januárjára készül el a parkolóház és az új nagybani piac, a teljes beruházás pedig 2023. elejére, addig folyamatos munkára és emiatt forgalomkorlátozásra számíthatnak a környéken élők és a piacra látogatók.

A fejlesztés első ütemében 2022. januárjára készül el a parkolóház és az új nagybani piac, a teljes beruházás pedig 2023. elejére, addig folyamatos munkára és emiatt forgalomkorlátozásra számíthatnak a környéken élők és a piacra látogatók.

– A békéscsabai piac környékén évek óta egyre súlyosabb probléma a parkolás, melyre megoldást nyújt a térségi vásártér kialakítását célzó projekt első ütemében, a gazdabolt melletti területen megépülő parkolóház. A munkálatok januárban elkezdődtek, a kivitelező már elbontotta a parkoló térburkolatait és az ott lévő műszaki létesítményeket.  A piac vásárlói hamarosan a cölöpalapozási munkálatokkal találkozhatnak – mutatta be a jelenlegi helyzetet dr. Sódar Anita, a projekt lebonyolítását végző Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A vasbeton szerkezetű parkolóház háromszintes lesz, és 292 személygépjárművet tud majd fogadni. A 4700 négyzetméter alapterületű épületben személyfelvonó és lift is segíti majd a közlekedést, a tetejére pedig napelemek kerülnek. Továbbá az első ütemhez tartozóan épül meg a nagybani piac a Kétegyházi úton. A második ütemben a jelenlegi nagybani piac területén egy vadonatúj, több mint 6100 négyzetméteres vásárcsarnok épül. Emellett másik pavilonsor készül el a jelenlegi helyén csaknem 250 négyzetméteren – fejtette ki a szakember.

– Nekünk, békéscsabaiaknak, de a térségben élők életében is fontos szerepet tölt be a piac. A hely nemcsak a vásárlásról szól, egyfajta közösségi térként is működik. A piac nemcsak a hagyományos szerdai és szombati piaci napokon, hanem más hétköznapokon, valamint vasárnap is vonzza a látogatókat. A városlakók megérdemlik, hogy korszerűbb és kulturáltabb körülmények között vásárolhassanak, találkozhassanak egymással. Ezért nagy öröm, hogy megújul a vásártér területe és a környező utcák is – ismertette a beruházás kedvező társadalmi hatásait Herczeg Tamás országgyűlési képviselő.

 

FEL