A Békés Megyei Könyvtár több szolgáltatása otthonról is elérhető

2020. március 23. 15:06 | Hidvégi Dávid

Március 17-e óta a személyesen igénybe vehető szolgáltatásait szünetelteti a Békés Megyei Könyvtár így kölcsönözni, visszavinni, helyben olvasni, tanulni sem lehet, mint ahogyan a rendezvények is elmaradnak egyelőre határozatlan időre. De mégis mely szolgáltatások elérhetőek még? Mutatjuk.

A lejáró könyv, DVD és CD kölcsönzéseket a bibliotéka hivatalos honlapján és e-mailben (kolcs@bmk.hu), illetve telefonon (66/530-216) keresztül lehet meghosszabbítani. Az online szolgáltatásokat korlátlanul használhatja, míg telefonon csak hétköznap 8 és 16 óra között érdeklődhet. 

 

Az interneten keresztül az alábbiakat érheti el: 

Arcanum Digitális Tudománytár
Egy hónapra teljesen ingyenes az elmúlt két évszázad magyar újságjait, folyóiratait online elérhetővé tevő Arcanum Digitális Tudománytár. A digitális periodikaarchívum a hobbiérdeklődőkön kívül nehezen nélkülözhető az egyetemistáknak, oktatóknak, kutatóknak, különösen most, hogy a koronavírusos veszélyhelyzet miatt a levéltárak, könyvtárak sem elérhetőek. Az adatbázis az alábbi linkre kattintva érhető el.

 

BékésWiki helyismereti enciklopédia
A Békés Megyei Könyvtár online helyismereti adatbázisában békéscsabai és Békés megyei személyek életrajzait; intézmények, épületek, egyesületek történeteit; helyi értékek, emléktáblák leírásait tette közé. Az enciklopédiában elérhető információk korábban megjelent folyóiratcikkek, könyvek, kötetek, lexikonok és enciklopédiák adatain, tényein alapulnak. A BékésWiki az alábbi linkre kattintva érhető el.

 

Csabai szemelvények
A helyismereti oldalukon az 1869-1914 között megjelent Békés megyei újságok elsősorban a Békés és a Békésmegyei Közlöny lapszámaiból közlünk válogatást a békéscsabai vonatkozású hírekből. A szövegeket mai helyesírással, de a korabeli nyelvhasználatot megtartva közölték. A Csabai szemelvények blog az alábbi linkre kattintva érhető el.

Hungaricana - Békés megyei vonatkozású online folyóiratok
A Hungaricana Közgyűjteményi Portálon a Békés Megyei Könyvtár közreműködésének köszönhetően ingyenesen és könnyen kereshető formában érhetők el a helyi lapok és helytörténeti kiadványok elektronikus változatai:

  • Békés 1869-1937
  • Békés Megyei Hírlap 1950-2007
  • Békésmegyei Közlöny 1877-1938
  • Békésvármegye Hivatalos Lapja 1898-1949
  • Körösvidék 1920-1927

 

Mi történt 100 évvel ezelőtt? - Tumblr
A Békés Megyei Könyvtárban folyamatosan frissülő cikkgyűjteményt tett közzé 100 éve történt címmel. Az érdeklődők ízelítőt kaphatnak az 1920-ban történt békéscsabai és Békés megyei történésekből. A gyűjtemény a könyvtár Tumblr-oldalán érhető el.

FEL