A Barátság kőolajvezeték és a turisztikai akcióterv is téma volt a kormányinfón

2022. november 16. 15:54 | Mikóczy Erika

A kormányülést követően tartott sajtótájékoztatót szerda délután Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

– Február vége óta megszokhattuk, hogy a kormányülések a háború kérdésével, az energiabiztonság, az infláció kérdésével kezdődnek. Ez most különösen indokolt és aktuális, hiszen már tegnap több olyan hír érkezett, ami még ebben a – földrajzilag – háború közeli helyzetben is rendkívülinek minősül – kezdte Gulyás Gergely a kormányinfót.

 

Ma délután újraindult a Barátság kőolajvezeték

 

Mint elmondta, tegnap késő délután kaptak tájékoztatást arról, hogy leállt a Barátság kőolajvezeték. Később kiderült, hogy nem a vezeték sérült, hanem az az áramellátó, amely a kőolajvezeték működtetéséhez szükséges. A leállás ideiglenes volt.

A miniszter megjegyezte, hogy egyébként több hónapra elegendő stratégiai tartalékkal rendelkezik az ország. Hozzátette: Szijjártó Péter röviddel ezelőtt jelentette be, hogy ma délután 2 órakor újraindult a Barátság kőolajvezeték, miután megjavították az áramellátót.

 

„Valószínű, hogy tegnap egy ukrán légvédelmi rakéta csapódott be Lengyelország területére”

 

– Szintén tegnap az esti órákban kaptuk a hírt, hogy rakéta csapódott be Lengyelország területére. A miniszterelnök a szokásos protokollnak megfelelően összehívta a Védelmi Tanácsot, a honvédelmi miniszter felvette a kapcsolatot a NATO-tagállamok honvédelmi minisztereivel, és beszélt a NATO főtitkárával. A külügyminiszter és a honvédelmi miniszter is beszélt lengyel kollégájával, és Magyarország azonnal a támogatásáról biztosította Lengyelországot. A rendelkezésre álló információk szerint valószínű, hogy egy ukrán légvédelmi rakéta csapódott be Lengyelország területére – emelte ki Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy meg kell várni a teljes vizsgálat eredményét.

A miniszter hangsúlyozta: mielőbbi béketárgyalásokra és tűzszünetre lenne szükség, hogy hosszú távon is megoldás szülessen, és megszűnjön a vérontás a szomszédságunkban.

 

Turisztikai akciótervet fogadott el a kormány

 

A kormány a napirendje keretében a turizmussal foglakozott és egy turisztikai akciótervet fogadott el, hisz a turizmusból származó bevétel nagyon fontos Magyarországnak.

– Idén, a covid nehéz évei után – még az energiaválsággal terhelten is – jó évet zár a turizmus, de ahhoz, hogy a szállodák, vendéglátóhelyek nyitva tudjanak tartani, kormánytámogatásra van szükségük. 2022-ben, az év első 10 hónapjában összesen 13 millió vendég 33 millió vendégéjszakát töltött hazai szálláshelyen. 2019 azonos időszakától is csak 8 százalékkal marad ez el – tette hozzá Gulyás Gergely.

A miniszter elmondta: látszik, hogy a fűtési szezon közeledtével és az energiaárak emelkedésével a turizmus is rendkívül nehéz helyzetbe került, ezért fordultak a kormányhoz az ágazat képviselői.

–  Most turisztikai akciótervet fogadott el a kormány. A SZÉP-kártya szabályain változtatunk, a különböző „füleket” eltöröljük, a rajta levő összegeket így ugyanazokra a célokra – szálláshely, vendéglátás, szabadidő –, de belső korlátok nélkül lehet felhasználni – emelte ki.  

 

Felfüggesztik a turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetését

 

A turizmusfejlesztési hozzájárulás befizetését – ami a nettó bevétel 4 százaléka – felfüggesztik 2022. október 1-je és 2023. március 31-e között, a már befizetett hozzájárulás pedig visszaigényelhető.

– A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ létrehozását és az ezzel együtt járó kötelező adatszolgáltatás időpontját 2023. július 1-jére időzítjük át. A kötelező szálláshely-minősítés igénylését jövő év végéig meghosszabbítjuk, valamint a turizmusban lehetővé tesszük a covid idején bevált munkaidő-keret alkalmazását – közölte Gulyás Gergely.

További programok »

FEL