70 éve töretlenül - Gálaműsorral ünnepel a Balassi Táncegyüttes

2017. október 19. 17:49 | Szabó Rita

Megalakulásának 70. évfordulóját ünnepli október 28-án a Balassi Táncegyüttes. Ebből az alkalomból egy rendhagyó műsorral készül a tánccsoport, amelyben az elmúlt 70 év történéseiből adnak ízelítőt. A produkcióban az utóbbi idők nagy sikerű koreográfiáit bemutatják be a táncosok a Békéscsabai Jókai Színházban.

Az együttes születésnapja alkalmából egy kétórás előadással készül a neves eseményre. A két felvonásos produkcióban nemcsak a mai, de a régi táncosok is a színpadra állnak.

- Arra törekedtünk, hogy a jelenlegi táncegyüttes repertoárja adja a műsor nagy részét, a fővonalát. Olyan produkciók és koreográfiák jelennek meg a műsorban, amelyek az elmúlt években nagy sikereket értek el mind a közönség, mind pedig a szakmai zsűri megítélése szerint. Természetesen a régmúlt időket is megidézzük. Jelen lesznek az egykori táncosok, akik ma már nem táncolnak. Összesen százhetvenen lépnek fel a műsorban egészen a 9 évestől a 70 éves néptáncosig - árulta el ifj. Mlinár Pál, a Balassi Táncegyüttes művészeti vezetője.

70 év a táncegyüttes életében nagy jelentőséggel bír. Mlinár Pál, a táncegyüttes vezetője elmondta, több összetevőnek köszönhető a Balassi Táncegyüttes több évtizedes, töretlen sikere.

- Mindig megvoltak azok a művészeti koncepciók minden művészeti vezetőben, amik tovább vitték a táncegyüttest. Mindig megvoltak azok a pedagógiai formák, amikkel elő is idézték azt, hogy a tagok maradjanak, sokáig maradjanak, és magas szinten műveljék a táncot - fogalmazott.

A tánccsoport mindenkori repertoárját kifogástalan folklorisztikai tudással készített koreográfiák alkotják, melyeket a tájegységnek megfelelő népviseletben mutatnak be. Kaleidoszkópszerű műsor-összeállításaikban megtaláljuk a Magyarországon élő nemzetiségiek táncait is. Az előadásokat, hagyományos parasztzenét játszó zenekar teszi teljessé.

A nagy érdeklődésre való tekintettel október 28-ára két előadással is készül az együttes, így 15 órától és 19 órától is várják az érdeklődőket a gálaműsorra.

További programok »

FEL