70 év bábok között - gálaműsor visszaemlékezésekkel

2019. szeptember 15. 12:29 | behir

A napokban szinte egy kisebb bábfesztivál zajlik a békési megyeszékhelyen. A 70 éves a bábjátszás Békéscsabán programsorozat ünnepi eseményei pénteken kezdődtek, és az egész hétvégén, sőt még utána is folytatódnak.

Mint arról korábban beszámoltunk, pénteken a kecskeméti Ciróka Bábszínház előadásával, A lepkeoroszlánnal indult az ünnepi programsorozat, amely a békéscsabai bábjátszás 70 éves történetének fotóiból készült kiállítással és a Napsugártól Napsugárig című könyv bemutatójával folytatódott.

Szombaton interaktív foglalkozással, majd előadásokkal várták a közönséget, este pedig gálaműsorral tették fel a koronát a 70 éves a bábjátszás Békéscsabán programsorozatra.

 

Fotó: Békéscsabai Napsugár Bábszínház

 

A 70 év bábok között című ünnepi eseményen dr. Ragány Misa, az Emberi Erőforrások Minisztériuműnak előadóművészeti főosztályvezetője beszédében felidézte a 70 év fontosabb állomásait és méltatta a békéscsabai bábos közösség színvonalas munkásságát.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere kiemelte, hogy a Békéscsabai Napsugár Bábszínház komoly szerepet vállal a gyermeki lélek formálásában és biztosította a bábszínházat arról, hogy az önkormányzat partnerként tekint az intézményre.

A megnyitót követően a Napsugár Bábegyüttes valamikori tagjai közül többek is színpadra álltak, és a 70-es években született Bábrevü felnőtteknek etüd válogatásából, valamint a Ludas Matyi bábmusicalből mutattak be részleteket. A bábszínház jelenlegi társulata a repertoáron szereplő előadásokból játszott zenés darabokat.

 

Lenkefi Péter (fotó: Békéscsabai Napsugár Bábszínház)

 

A műsorfolyamot beszélgetések színesítették, melyek során megidézték a Napsugár történetét a 70-es évektől a bábszínházzá alakulásig. Elsőként Lenkefi Péter beszélt arról, hogy édesapja szerteágazó bábos tevékenysége, mely a bábok elkészítésétől a zenei szerkesztésen át a rendezésig terjedt, hogyan hatotta át a család mindennapjait.

Mult István és Kiszely Ágnes, akik valamikor a Tücsök Bábcsoport, majd a Napsugár Bábegyüttes tagjai voltak, és ma a profi bábos világban dolgoznak, elmondták, hogyan kapták meg a bábjátszás szeretetét Lenkefi Konrádtól és az együttes tagjaitól.

 

Dr. Pap István (fotó: Békéscsabai Napsugár Bábszínház)

 

Dr. Pap István a bábszínházzá alakulásról, Szente Béla a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója arról az időszakról mesélt, amikor a bábcsoport az ifjúsági házban dolgozott. Dombi Ildikótól pedig a bábszínház megalakulásának első időszakáról hallhattak érdekességeket a jelenlévők.

Vasárnap babaszínházi és felnőtt előadással, jövő hét szombaton pedig a Napsugár Bábszínház előadásaival zárulnak az ünnepi események.

 

Galéria

 

További programok »

Kultúra

Gyulai tehetségek koncertje a kastélyparkban

Erkel-ösztöndíjban részesülő gyulai fiataloknak rendez hangversenyt az Erkel Ferenc Társaság, amely hagyományt is teremtene a bemutatkozás lehetőségének biztosításából. A koncertet öt, egykor Erkel Ferenc személyes használatában volt tárgy, a gyulai múzeum részére történő átadása is kiegészíti.
16:35
FEL