589+2 – Amerikából érkezett Munkácsy-relikviákkal bővült a múzeum gyűjteménye

2024. április 8. 18:40 | behir.hu

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményeinek koronaékszere az a tárgyegyüttes, amellyel az intézmény kiérdemelte „A világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteménye” megtisztelő titulust. Az intézmény a két új műtárgyat 2024. április 15-én, hétfőn 11 órakor mutatja be a múzeum Munkácsy Mihály Termében.

A festő özvegye által megalapozott, Munkácsy Mihály személyéhez kötődő tárgykollekció a Békéscsabán lévő Munkácsy-kultusz éltetésének egyik alappillére. 

A regényes úton az 1930-as évek első felében Békéscsabára került, azóta folyamatosan gyarapodó műtárgycsoport eddig 589 darabot számlált, amelyhez – az Amerikai Egyesült Államokból érkezett adománynak köszönhetően – újabb érdekességek társulnak most. Annyit elárulhatunk, hogy a két új relikvia a mester 1886-os amerikai utazásához, alkotásaink az újvilágban való bemutatásához kapcsolódnak.

Az intézmény a két új műtárgyat 2024. április 15-én, hétfőn 11 órakor mutatja be Munkácsy Mihály Termében. A műtárgyak múzeumba kerülésének érdekes históriájába dr. Bácsmegi Gábor múzeumigazgató avatja be az érdeklődőket, míg a tárgyak jelentőségéről Gyarmati Gabriella művészettörténész beszél.

Forrás: Munkácsy Mihály Múzeum

További programok »

FEL