Újhartyánból érkező csabai cserép a Munkácsyban

2022. november 26. 14:48 | Kovács Dávid

Új tárggyal gyarapodott a Munkácsy Mihály Múzeum történeti gyűjteménye. Egy Újhartyánból érkező család egy olyan békéscsabai cseréppel lepte meg az intézményt, amely egy jegyesség történetét idézi majd fel a látogatóknak.

A tárgy egy régi, újhartyáni parasztház bontásakor került elő, a cserepek csúszdáztatása közben az egyiken tűnt fel az alábbi, karcolt felirat:

„Szeretem nagyon. Megyeri Jolánka és Kocsis Pál jegyesek. Békéscsaba, 1946. nov. 30-án.”

 

(Fotó: behir.hu)

(Fotó: behir.hu)

 

A legtöbb cserepet ugyan az idő múlása és az időjárás is megviseli, ez azonban szerencsére épen, jó állapotban került le a tetőről – idézte fel a kezdeteket a megtaláló. Heimler Eszter két év után döntött úgy, hogy a legnépszerűbb közösségi oldalon megpróbál fényt deríteni a felirat, illetve a tárgy múltjára

A főszereplők teljes története egyelőre nem ismert, az azonban valószínűsíthető, hogy vasúton jutott el a még égetés előtt feliratozott békéscsabai cserép a 165 kilométerrel távolabb található, Pest megyei Újhartyánba, ahol 1949-ben került a tetőre.

– Annyit sikerült kinyomoznom, hogy Megyeri Jolánka lehetett az, aki belevéste ezt a feliratot a cserépbe, munka közben, 18 éves lehetett, de ez sem biztos, csak amennyit az interneten kutattam, abból jutottam erre a következtetésre. Jolánka Sarkadon születhetett és onnan járhatott be dolgozni. Kocsis Pál részéről elakadt a nyomozás, ott elzárkózott a család – fogalmazott a megtaláló.

 

(Fotó: behir.hu)

(Fotó: behir.hu)

 

Heimler Eszter és családja személyesen, gondosan, egy ládába csomagolva hozta el a különleges tárgyat Békéscsabára, a múzeumban pedig Bácsmegi Gábor igazgató fogadta a vendégeket.

– Restaurálás után szeretnénk bemutatni a nagyközönségnek ezt a cserepet, új szerzeményeinkkel együtt. Bekerül a történeti gyűjteménybe, ezt követően pedig tematikus kiállításokba is bekerülhet, akár a házasság témakörébe, akár a téglagyár történetébe beilleszthető, úgyhogy több formában is megmutathatjuk az érdeklődőknek – emelte ki az intézmény vezetője.

Bácsmegi Gábor hozzátette, hogy még egy kis nyomozó munka vár rájuk, hiszen ki szeretnék deríteni, hogy mi történt a jegyességet követően, hogyan alakult a főszereplők sorsa. Az igazgató egy ajándékcsomaggal, majd rendkívüli tárlatvezetéssel lepte meg a vendégeket.

 

További programok »

FEL